Д-р Симидчиев разкри кога ще видим резултати от новите мерки срещу COVID-19

Колкото и тестове да правим, винаги се въртим около 40% положителни. Ако се спазват мерките, вирусът може да се спре, но те не се изпълняват. Още спорим трябва или не да носим маски. Това заяви в сутрешния блок на БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев. 

"Поведението и отношението ни към вируса е разделено и затова сме на челното място по заразени в Европа", каза още той. 

Доц. Кунчев: Или спазваме мерките, или минаваме към по-строги

"Много е важно, освен да спираме учениците от присъствената форма на обучение, да ги спрем и от събиране с групи деца и извън училищата. Присъственото обучение увеличава заразата многократно, не и заболеваемостта. И детските градини и яслите са място за зараза", обясни експертът. 

"След локдауна ще спаднат първо обажданията към Бърза помощ, хоспитализациите и след това хората в интензивни отделения. За 2 седмици ще видим резултат от новите мерки и спад на смъртността", разкри д-р Симидчиев.  

Здравният министър предлага пълно затваряне заради COVID кризата в страната

"Заразата обхвана по-дебел слой от нашето общество, сред тях за жалост и млади хора с хронични заболявания", каза пулмологът. 

"Много малко хора преболедуват повторно. Има възможност вирусът да се е реактивирал у нас, т.е да не е излизал от организма ни", обясни д-р Симидчиев.

Премиерът увери, че излезе ли добра ваксина, ще я имаме

"Големият процент от хората няма да боледуват наново. Груповият имунитет се прави с ваксинация", категоричен бе д-р Симидчиев  и разкри, че той ще е сред първите, които ще поискат да се ваксинират срещу COVID-19. 

Пулмологът обясни, че хората с коронавирус, поставени на домашно лечение, е важно да си измерват сатурацията (бел.авт. - кислорода). Пулсоксиметърът показва кога пациентът е рисков и може би се налага да се хоспитализира, коментира експертът. 

Апелирам хората да спазват мерките - миене на ръце и носене на маски, призова д-р Александър Симидчиев. 

Коментари

  1. 2020.11.24 | 10:57
    От края на лятото до сега няма нито един починал от грип. Почти съм сигурен, че до края на декември починалите от грип ще се броят на пръстите на ръцете, а тези в болница заради грип ще са минимално количесто. ЩЕ ПРОДЪЛЖИТЕ ли да сравнявате грипа с Ковид?
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

На фона на ваксинираните общински съветници от Сандански, смятате ли, че планът за ваксинация е адекватен?

На фона на ваксинираните общински съветници от Сандански, смятате ли, че планът за ваксинация е адекватен?

Избрано от Интернет