Проф. Начев: COVID-19 прави микротромби

Смешно е да се казва, че може да има чиста от COVID-19 болница. Това каза директорът на УМБАЛ „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев пред Нова Телевизия.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16120

По думите му планът ИСУЛ да стане чиста от коронавируса болница е илюзия.

„Не може да има чиста болница по простата причина, че идва пациент – правите му PCR тест и той е отрицателен. На третия ден той проявява симптоматиката на коронавируса, защото се позитивира на третия ден. Той е бил в инкубационна фаза, когато не е позитивиран. Тоест PCR тестът е бил отрицателен, но пациентът е носил вируса“, обясни той.

По думите му почти всички болници в България не са строени с мисълта за разделяне на потоци и това трябва да се реализира по изкуствен начин.

"Не може да има 100 % сигурност, каквито и мерки да се вземат, но може да се сведе до минимум рискът от инфектиране с COVID-19. Гаранция на 100 % обаче няма", подчерта проф. Начев.

Според него най-високорисковите пациенти остават хората със сърдечно-съдови заболявания.

„При нас основно идват хора със сърдечно-съдови заболявания, в COVID отделението са болни със сърдечно-съдови, които имат и COVID-19. Вирусът директно засяга мускула на сърцето. И което е по-важно - води до образуване на микротромби в малките съдове, които хранят мускула на сърцето. Оттам идват и усложненията. Не сме спрели да лекуваме пациенти със сърдечно-съдови заболявания, които нямат COVID“, уточни проф. Генчо Начев.

Директорът на УМБАЛ „Света Екатерина“ посочи, че се прави и всички възможно да няма смесване потоците на болни и неположителни на инфекциозното заболяване.

„Има операционна, отделена за пациенти, които са с коронавирус. Отделна инвазивна лаборатория за COVID и други две, които са отделени да лекуват пациенти, които нямат COVID. Няма смесване на потоците", добави той. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16120

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.11.23 | 02:49
  Ей мърши всички за надигнахте когато държавата въведе адекватни мерки през Март месец и се оплаквахте ами ето ви сега свобода и никакви мерки нали това искахте нали няма такъв вирус ще мрете като кучета
 2. 2020.11.23 | 00:25
  Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com
 3. 2020.11.22 | 22:26
  Няма нормално водоснабдяване заради крадливо и глуповато управление,а политиците не спират да се лигавят с този коронавирус.Как според тях се дезинфекцира мръсотия
 4. 2020.11.22 | 19:15
  Уважаемите министърчета на здравеопазването и образованието вкарват поетапно всички ученици в час с цел да не би някой да пропусне заразата и съответно да я разпространи .Плюс дискотеките.. Да им благодарим.Хора пазете се от тези хора.
  1. 2020.11.22 | 20:57
   Наркомани, на други места се определяйте стоката и кой аккво си взима...не тука, бе помии
  2. 2020.11.22 | 20:16
   е бре шматко ти си по-улав от мене бе, я каи на кви наркотици си да си земем и аз
  3. 2020.11.22 | 19:37
   Нормален ли си?
 5. 2020.11.22 | 20:51
  Хорааа, прави ли ви впечатление че няма един !!! политик от ляво, дясно и средата, който да постави ОСНОВНИЯ въпрос: ЗАЩО финансираме ЧАСТНИ болници с държавни пари, а те отказват да лекуват инфекциозни и спешни? Защо се правят, че не виждат как болници се откриват с едни и същи дипломи на лекари и сестри, както каза Каназирева за Пловдив, а на практика персонал няма - само източват пари за фалшиви хоспитализации и за заплати за несъществуващ и неработещ персонал? ЗАЩО и ДОКОГА!? Трябва това даъ спре незабавно - 5 милиарда се крадат, а хората умират на стълбите!
 6. 2020.11.22 | 20:49
  ПРАВ Е В СЛУЧАЯ!НАИСТИНА СЛЕД ЛЕЧЕНИЕ ТРЯБВА ЛЕЧЕНИЕ И ТАКА НАРЕЧЕНА ПРОФИЛАКТИКА НА КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ И СЪРЦЕТО .САМО ЧЕ,НЕ СЕ ЗНАЕ КОЛКО ТОВА ГО ПРАВЯТ В БГ!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Избрано от Интернет