Мария Шаркова: В момента наистина всички са като на бойно поле

  • 20 ноември 2020 09:09

  • 2059
  • 8
Мария Шаркова:  В момента наистина всички са като на бойно поле
© Pixabay

Нашият законодател отново е реактивен. Той в хода на разгорелите се проблеми около контрола на епидемията се опитва да направи нещо, което можеше да бъде направено преди месеци. Виждаме, че се гасят пожари с кръпки в законодателството, които са безкрайно неудачни. Този коментар направи пред БНР специалистът по медицинско право адвокат Мария Шаркова преди парламентът да гледа предлаганите от ГЕРБ промени в Закона за здравето. Те предвиждат поставянето под карантина да може да става чрез телефон или имейл.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33015

"През изминалите месеци регионалните здравни инспекции не бяха подкрепени адекватно – нито кадрово, нито финансово", смята Шаркова.

Според нея РЗИ не са били обезпечени дори технологично за изготвяне на предписанията и епидемиологичните анализи, като тази дейност се автоматизира.

„Те нямат достатъчен капацитет да се справят. Те са поставени в тази ситуация, както и болниците са поставени - в тежката ситуация да изнесат епидемията за сметка на политическото спокойствие", изтъкна тя.

„Резултатите от предприетите до този момент мерки са очевидни. Здравната ни система с всичките й недъзи и без да имаме епидемия е изоставена да се справя сама с тази ситуация. Неколкократно чухме от управляващите, че лекарите са героите, те са юнаците, които трябва да изнесат тази епидемия за сметка на по-либералната политика спрямо тази епидемия – да не се допусне пълно затваряне, за да може да се спаси икономиката“, каза още Шаркова.

Наша медицинска сестра в чужбина разказа как е умрял баща й в Пловдив: Поразена съм!

И е категорична - в момента наистина всички са като на бойно поле и това ще доведе до много повече жертви.

"Разкриваме легла, за да оправим статистиката и да обясняваме в процентно съотношение колко незаети легла имаме, а същевременно няма достатъчно медицински персонал. Не се състави ясен и точен план как да се действа при наличие на конкретна статистика и ясни данни и това е голям грях спрямо гражданите", подчерта още тя.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
2059 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2020.11.20 | 09:14

1
В България не убива вируса при нас убива ТИКВЕНАТА здравна система, създадена не да лекува а да прави пари,двамата дето ги убиха на стълбите пред болницата и тях ги броят за корона,колко хора изписаха с не-долекувани пневмонии хора почти излекувани и се влошиха и починаха ,а ги изписват за да настанят други които изобщо не са за болница за да вземат 1200лв от касата.
по долния тикволиз

2020.11.20 | 11:48

8
Стана точно както каза Мангъров,масово заразяване и ниска смъртност,дават смъртноста в света около2,6%-3% ,никъде няма повишена смъртност от пневмонии,кирливото генералче каза че яко ще се мре, е не се мре яко,имаме 5-хиляди в болници от които половината са за домашно лечение,хиляди умират от пневмонии в България всяка година,здравеопазването в България уби повече хора от вируса.
Да

2020.11.20 | 10:38

5

2020.11.20 | 10:20

3
ти добре ли си ако почнат да настаняват всеки с грипни симтоми няма да има места за никой, генерала ви каза още пролетта кво ще стане ама нали все сте многознайковци ми оправяйте се
Ама

2020.11.20 | 10:44

6
В България бойното поле нито има фронт,нито тил!Един хаос,предизвикан умишлено.Къде са големите медицински светила,които не желаят да направят реформи в здравеопазването?Излиза,че има лекари Чудовища!!!
Анатема

2020.11.20 | 10:53

7
Благодаря за точния коментар. В мътна вода риба се лови най-лесно. Това е моделът на управление на Доган и Пеевски и техните авери от ДС. и останалите пионки. Разгромът на интелигенцията е чудовищен. Първото нещо, което разбираш когато емигрираш в западна Европа, съдя от Англия, Германия и Австрия е, че всичко има СМИСЪЛ. Това е най-голямата разлика от закономерностите в България и останлите страни. Дори да не знаеш езика нищо не е така трудно както в родната ти България. Територия на неколцина хитреци и милиони мъченици.
Гражданин

2020.11.20 | 10:37

4
Праведен

2020.11.20 | 09:33

2
Лумпен смра.. дли..в !

Добави коментар

Водещи новини