Правителството отпуска над 20 млн. лв. за ваксини срещу COVID-19 и ремдесивир

  • 18 ноември 2020 11:58

  • 904
  • 2
© Pixabay

„Всеки български гражданин, който пожелае, ще има възможността по най-бързия начин да се имунизира срещу коронавируса, веднага щом Европейската агенция по лекарствата одобри и регистрира ефикасни, надеждни и безопасни ваксини срещу COVID-19“.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Това заяви министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г по време на редовното правителствено заседание, което се проведе чрез видеоконферентна връзка, съобщиха от правителствената информационна служба.

За да бъде гарантиран достъпът на българите до одобрените ваксини, както и нужните на страната ни количества, днес правителството отпусна 6 374 930 лева като допълнително финансиране за допълване на бюджета на Инструмента за спешна подкрепа на ЕС. Именно по този механизъм България ще разполага с нужните количества имунизации в условията на пандемия. „Ваксинацията ще се извършва абсолютно безплатно и доброволно, като вече е налице готовност и за поставянето й“, подчерта премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Дончев: Отпускаме допълнително 80 млн. лева за всички медици на първа линия

Министерският съвет одобри също допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. в размер до 14 000 000 лева. Те са предназначени за купуването на още 17 280 флакона ремдесивир. Към момента са налични около 2000 флакона. „Нашите лекари използват медикамента в по-тежките фази на заболяването, затова решихме да закупим още 17 280, за да има възможност да се даде в болниците на всеки нуждаещ се пациент на територията на страната“, посочи премиерът Борисов. Той акцентира, че в комбинация с други медикаменти ремдесивирът спасява живота на тежкоболните с COVID-19.

В хода на заседанието на Министерския съвет премиерът Борисов добави, че правителството всеки ден предприема действия, с които българските лекари да разполагат с всички необходими медикаменти, за които световният опит показва, че помагат на заболелите от новия тежък вирус.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
904 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Браво

2020.11.18 | 13:26

2
Браво на ГЕРБ!

2020.11.18 | 13:11

1
Ами хубаво. Аз лекарства не искам. Пуша си тревица и вирусите не ме притесняват. Имам достатъчно CBD и THC в мен за да се боря с тях. И по една две ракии събота и неделя. Чудно

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини