СЗО и родни експерти бият тревога: COVID-19 води до прекомерна употреба на антибиотик

  • 18 ноември 2020 09:54

  • 10823
  • 7
© Pixabay

Експерти коментират развитието на COVID-19 у нас и по света. От Световната здравна организация вече изразиха притесненията си, че покрай пандемията се засилва използването на антибиотици, което създава предпоставка за резистеност. Това от своя страна може да доведе до сериозни проблеми при лечението на други здравословни проблеми.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

На специална пресконференция коментар по темата направи  д-р Скендер Сила -  представител на Световната здравна организация в България. Ескпертно мнение за ситуацията у нас дадоха и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и проф. Асена Сербезова - председател на Българския фармацевтичен съюз;

Д-р Сила благодари на всички здравни работници за борбата с коронавируса в България. Той изказа съболезнования на близките на починалите от коварната болест. 

Д-р Сила обясни, че има неконтролируема употреба на антибиотици. За това и се обръща сериозно внимание на обществото. По думите му трябва да сме предпазливи, защото в противен случай може да има риск пред бъдещето ни. Д-р Сила обяви, че всеки трябва да поеме своята отговорност в тази насока.

"Не трябва да позволяваме на COVID-19 пандемията да се превърне в катастрофа, наречена антимикробна резистентност", подчерта експертът.

Той цитира данни от международно изследване, което показва, че антибиотиците са използвани предимно за профилактика. Много хора го взимат без да имат симптоми, алармира специалистът от СЗО. А иначе само при 8% от инфектираните от коронавирус имат микробна инфекция, въпреки това масово се назначават антибиотици. 

Засилва ли се хаосът с COVID-19 в България?

Д-р Скала каза, че успешните мерки за профилактика и контрол трябва да е кауза на всички. Затова дори и в животновъдството трябва да са внимателни с използването на антибиотиците.

Кадър: Novini.bg

"През последните години СЗО работи в тясно сътрудничество с българските власти за разработване на план за антимикробната резистентност", отбеляза още той и добави, че се изисква необходимото финансиране, за да се случи това.

Д-р Скала напомни, че ваксината срещу грип е изключителна важна в настоящия момент.

Той не пропусна да подчертае, че хората трябва да се обединяват в усилията си да се пазят взаимно. Експертът бе категоричен, че постоянното носене на маски дава резултат и може да намали броя на загиналите. Д-р Скала посочи в тази връзка, че е важно и избягването на струпване на хора. 

Относно достъпността до лекарствата представителят на СЗО каза, че това е комплексен проблем. На първо място трябва да се работи с обществото, защото рационалната употреба на медикаменти е съществена за здравето, защото всяко лекарство има страничен ефект. На второ място планирането трябва да е навременно. Трябва да се организира и канал за спешна нужда. СЗО препоръчва и съвместни доставки, но тук има значение и дали говорим за държава членка на ЕС.

"Трябва да се работи активно по всички направление", добави д-р Скала.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
10823 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2020.11.18 | 10:46

2
ЕДИН ОТ АНТИБИОТИЦИТЕ Е ДА СПАЗВАМЕ ВСИЧКИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ И ЩЕ ПОБЕДИМ !
Ами

2020.11.18 | 13:40

7
те глупавите ги спазват,като купуват маски,дезинфектанти, ръкавици и всякакви други глупости, вместо да харчат парите си за качествена храна и нормален живот!!!
ДО ТОЗИ ОТДОЛУ

2020.11.18 | 11:55

6
такива като теб дето говереха гушнаха букета

2020.11.18 | 11:34

4
Измисления вирус ще победиш, кавал прост! После като ти ръгнат двете ваксини ще ревеш като даначе, ама ще е късно!

2020.11.18 | 10:53

3
Какво ще победиш бе?
Д-Р Ох боли

2020.11.18 | 11:54

5
Тоя тъп народ ще се изпонатрови с антибиотици

2020.11.18 | 10:39

1
Колко трябва да си прост да се тъпчиш с антибиотици, профилактично. Почти същото, като да пиеш белина, профилакъично

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини