Проф. Ангелов за COVID-19: Няма да ви лъжа, време е за обединение!

  • 12 ноември 2020 10:18

  • 9248
  • 57
© Novini.bg

Тече абсолютен процес за реорганизация на болницата, потвърди отново здравният министър проф. д-р Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г.. Общият брой на медицинския персонал, заразен с COVID-19 е 3459 , 1802 са активните случаи. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Проф. Ангелов изтъкна, че има тенденция за повишаване броя на излекуваните на дневна база.

"Мерките, които се взеха до настоящия момент, показват, че ние успяваме да се справим успешно с контрола. България се намира на едно от средните места от ЕС по заболеваемост. По отношение на 14-дневната смъртност е на 7-о място. Смъртността показва нивото на организация на здравната система. Пред България по смъртност са Чехия, Белгия, Унгария, Словения, Полша и Хърватия", посочи той.

Испания и Франция са измерими по смъртност с нивата на страната ни, стана ясно от думите на министъра.

Мерките срещу COVID

Проф. Ангелов коментира, че има известна доза на неразбиране защо не се затварят училищата. Той каза, че философията е там, където има 15% заболели да се изведат школата на дистанционно обучение. Министърът припомни, че оттам нататък местните власти могат да анализират и да преценяват за по-строги мерки. 

"Имаме изключително добра организация с всички регионални щабове", увери той.

"Има една мярка, която много се коментира - ограничаването на хората на 65 г. и до 65 г. До нея стигнахме след изключителен анализ. В началото имаше няколко възможности - да имаме 3-часови коридори, след това да имаме един 3-часов коридор, имаше предложение за два коридора по два часа. След разговори с търговците те казаха, че това ще затрудни работата. Затова избрахме от 8 до 10 ч. сутринта. Предстоят дни, в които може да имаме занижаване на температурите, затова ще изместим коридора от 14 до 16 ч. Ако видим, че има струпване на хора, този коридор ще бъде разширен по време. Има и изключения, които ще се решават индивидуално", обясни подробно една от мерките проф. Ангелов.

Фандъкова: Най-голямата ни задача е животът на хората

Самолечението във фейсбук

Проф. Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г. отправи и сериозен призив да не се презапасяват здравите хора с важни лекарства. Той апелира и да не се прибягва до самолечение. Обърна сериозно внимание, че неконтролируемата употреба на антибиотици ще доведе до резистентност.

 

4300 флакона Ремдесивир са пристигнали вчера. Има и достатъчни количества от всички други лекарства, сред които инжекциите за бременните с тромбофолия, които също изпитаха недостиг. Азитромицин също има, като се очаква допълнително да бъдат вкарани 60 000 опаковки от българския производител.

"Който и да е антибиотик не лекува коронавирус. Започването на антибиотик без причина води до тежки последствия. Започването на кортикостероид може да доведе до смърт, защото това е препарат, който води до понижаване на имунитета. А пониженият имунитет може да доведе до невъзможност организмът да се справи", обясни също министърът. 

Учителка: Мерките, които се взимат в момента, са абсолютно неадекватни

"В социалните мрежи се разпространяват рецепти и съвети за лекарства. Хората се водят от страх и този страх води до грешни решения", каза още Ангелов.

Тестването

На този етап няма възможност за масово тестване на цялото население. Затова ще се разчита на бърсите антигенни тестове да дадат по-обща и навременна информация за заболеваемостта. В Европейския съюз няма разрешение антигенните тестове да се зачитат като еквивалент на PCR, затова и у нас приемът в болница ще продължи да бъде на база резултата от PCR.

Предстои да се разгледа и връщането на карантината за пристигащите у нас от чужбина във връзка с празниците през демекври. Това обаче ще стане след 30 ноември, стана ясно от думите на проф. Ангелов. 

 

Обединени срещу пандемията

По-рано днес здравният министър отиде при депутатите. Той ги призова за обединяване на усилията в борбата с коронавируса, независимо от политическите различия. Вчера БСП поиска изслушването на Ангелов в парламента.

"Няма да ви лъжа, време е за обединение, защото думите, които са написани под герба "Съединението прави силата", не са просто някакви слова. Ако не вярвате на мен, повярвайте на девиза, който ни идентифицира като нация", апелира министърът.

Той добави, че е положил клетва да се ръководи от интересите на народа и декларира, че ще направи дори и невъзможното, за да бъде овладяна тази ситуация.

"Но това зависи от общите ни усилия, с дисциплина и мисъл за другия, заедно ще определим бъдещето на нашето общество. Ще ни е трудно, но ще успеем с малки крачки, спазвайки дисциплината всеки ден, ще се справим с короновируса", заяви още министърът.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
9248 57

Свързани новини

Коментари 57

Добави коментар

2020.11.16 | 11:11

57
Стига с тия лъжи няма да има никакво обединение стига сте лъгали народа оставка на целия герб и всичко щтесе оправи стига с тази лъжлива пандемия никой не ви вярва вече долни боклуци вън
Poko

2020.11.13 | 11:44

56
Обединение никога няма да има за съжаление те видяха че вече народа е послушен и въпреки че ако пиша може нещо да стане затова сякой се спасява както може как беше нова реплика работите да жиеетв ли нещо такова май не си спомня
На площада

2020.11.12 | 13:56

55
Да разчекнат на майка ти п*тката!

2020.11.12 | 12:26

47
Ама разбира се, ВСИЧКИ на ПЛОЩАДА на 21.11.2020г,за ОБЕДИНЕНИЕТО!!!

2020.11.12 | 13:28

54
пак ли ще се събирате утайките на обществото егати балъците
ЗАЩО

2020.11.12 | 13:06

53
Спокойно! Според министъра вируса излиза след 22,30 часа.Дотогава всичко трябва да работи. Той има връзка с вирусоръководството. Какво си мислим ния. Щом е министър е умен, а всички останали сме глупави. Как веднъж някой от тях не какза истината за училищата и заведенията, основните инкубатори на заразата.Как не се объркаха да направят нещо навреме. Първо палим пожара- после вижте ни мерките с които ще се оптаме да го гасим Но това струва жерти, мки,и ако щете огромни финансови загуби на гурба на този нещастен народ.
Доцент

2020.11.12 | 12:55

52
Пълно затваряне веднага!!!

2020.11.12 | 12:38

49
Вижте коронавируса е проблем за богатите и известните, той циркулира главно при тях. Само вижте, едвам общите случаи стаха 1% от населението, а 20-30% от т.нар. елит се разболя от него. Обърнете внимание - спортисти, актьори, тв водещи, политици, Боко, Тити Пазавов, Константин два пъти и т.н. Това е вируса на т.нар. ни елит, които се разпространява сред техните оргии. После пак обикновените хора не спазват мерките.

2020.11.12 | 12:42

51
За Константин беше ясно, че ще се зарази повече от веднъж, всъщност докато шмърка ще се заразява, все пак вируса заразява главно през дихателните пътища.
Розата

2020.11.12 | 12:42

50
Стига с тия простотии. Докторите сега ще станат милионери от хорската глупост.
Рудолф

2020.11.12 | 12:37

48
Ти говориш истина само когато спиш и тогава нее сигорно

2020.11.12 | 12:26

46
Мисля, че ще е добре ако преди брифинги, екипа малко да се синхронизира, а не да се говори на изуст, и също да не си сменят рязко позициите, че имам чувството, че изказванията зависят от това на коя страна са се събуди ли.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини