Пациентска организация започва програма за подкрепа на хора със затлъстяване

  • 11 ноември 2020 12:06

  • 499
  • 1
Пациентска организация започва програма за подкрепа на хора със затлъстяване
© Pixabay

В започващата десетмесечна програма за подкрепа на хора със затлъстяване "Отслабвай смело" ще се включат 40 човека, които ще бъдат наблюдавани от лекари и психолози, каза Мариана Александрова - председател на асоциация "Диабет, предиабет и метаболитен синдром".

Заниманията, лекциите и консултациите с лекарите ще бъдат онлайн, уточни тя.

Майка ми има COVID-19. И хаосът започна

Наблюдава се плашеща тенденция - хората, чийто индекс на телесна маса е над 30, преболедуват по-тежко COVID-19, каза ендокринологът Ангелина Недялкова. По думите й при пациенти със затлъстяване е много по-трудно да се овладеят всякакви инфекции. Затлъстяването е свързано с артериална хипертония, сърдечно-съдови заболявания и др., посочи тя.

От наднормено телго или затлъстяване страдат половината от българите, каза още лекарят и добави, че сред тях рискът да се появи артериална хипертония или диабет тип 2 е много по-висок в сравнение с останалите.

Нерядко диабетът или предиабетното състояние се отключват от стрес, каза психологът Емилиян Крумов, който ще се включи в консултациите за участниците в програмата. По думите му стресът води до объркване във функционирането на тялото.

Последвайте канала на

Novini.bg
499 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
мхм

2020.11.14 | 09:26

1
Влезте в групата - Отслабвай смело - наднормено тегло, предиабет и инсулинова резистентност

Добави коментар

Водещи новини