Устната хигиена е изключително важна през пандемия

Устната хигиена е изключително важна по време на пандемия. Това каза в Сливен д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз, който е в града по повод на семинар за профилактиката на оралните заболявания при децата до 18-годишна възраст.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16259

Той посъветва да се използват води за уста, които дезинфекцират устната кухина и намаляват риска от зараза, както и редовно миене на зъбите с четка и паста, които намаляват плаката, която представлява биофилм, в който се съдържа както нормална, така и патогенна микрофлора.

Проф. Балтов: Изнемогваме! Личните лекари да се включат по-активно в борбата с COVID-19

Д-р Шарков посочи, че се наблюдава отлив на пациенти от зъболекарските кабинети, но подчерта, че това е най-безопасното място. От началото на извънредното положение зъболекарите са получили инструкции за работа в условията на епидемия, те спазват винаги правилата за антисептика, "въоръжили" са се с лични предпазни средства, работейки на 35 см от "входа на инфекцията". Не трябва да се отлага лечението на заболяванията в устата, защото те дават отражение в други органи и системи, категоричен бе той, предаде БТА.

Единици са заболелите от коронавирус зъболекари, като те са се инфектирали при социални контакти, извън лечебните заведения, посочи д-р Шарков.

Той информира, че Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 години ще продължи и през следващите пет години по решение на Министерството на здравеопазването. Изпълнителите на програмата в страната са общо 500. За област Сливен от 2011 година досега са направени силанти на 4620 деца, като тази година силанти ще поставят десет зъболекари. От образователното министерство са разрешили достъп на зъболекарите до детските и учебните заведения и се очаква програмата да завърши успешно и в обстоятелствата на COVID-19.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16259

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Избрано от Интернет