Код здраве: Стресът и пандемията "възпалиха" ли червата ни

  • 30 октомври 2020 10:30

  • 1387
  • 0
©

Днешният епизод на здравното ни предаване „Код здраве” ще бъде проведен от дистания заради увеличаващите се случаи на новозаболели от Ковид-19. Темата, която днес водещата Радина Василева дискутира с госта си, е пряко свързана със заболяването и тревожността, която то ни причинява. Радина разговаря с младата надежда в областта на гастроентерологията и вече познато на мнозина лице д-р Радислав Наков за обвързанността между стрес, нерви, мозък, емоции и стомашно-чревния тракт.

Българско дружество по неврогастроентерология и мотилитет, на което е председател д-р Наков, е извършило две изключително интересни и полезни проучвания, които намират и описват връзката между горепосочените проблеми. Друг повод за гордост на екипа от специалисти, и то от тази седмица, е новината, че от 2021 г Българско дружество по неврогастроентерология и мотилитет става официален член на Европейското дружество по неврогастроентерология и мотилитет (ESNM). Това ще позволи на българските гастроентеролози да осъществят редица международни научни проекти, обмени и контакти в областта на функционалните чревни заболявания.

За тях обикновено казваме „боли ме корема от стрес” и най-често усещаме диария, болка, запек, но нямаме изменения в кръвни или други показатели, нямаме и заболяване, което да ги причинява. Това са т. нар. функционални заболявания, които най-общо представляват нарушаване на регулацията между мозъка и червата. „Не е учудващо, че толкова мого хора по света имат поне едно такова оплакване.  Оказва се, че нещо като вторият мозък на човек се намира точно в червата, защото след като ни ударят тревожността и стресът в главата след това ни удрят и в стомаха”, установил е д-р Наков.

Благодарение на засилената тревожност и стрес около пандемията от Ковид-19 честотата на киселините, болките в корема и на подобните на синдрома на раздразненото черво и на функционалната диспепсия симптоми, са се увеличили с 20 на сто. „Ако преди само няколко месеца в нашето общество около 40% от българите имаха стомашно-чревни оплаквания, то сега говорим за над 60% от населението. И тревожността е основен виновник. И дори и да я загърбваме и да я оставяме на заден план и да я подценяваме, тя си работи вътре в нас и ни вреди. А разтревожените черва имат поведение на едни възпалени черва”, обобщава накратко резултатите от изследването, проведено от Българско дружество по неврогастроентерология и мотилитет неговият председател.

По какъв начин можеш да излекуваш състояние, което не е свързано със структурни или биохимични аномалии, а с мозъка и откъде да започнат специалистите, можем ли да се излекуваме сами и ако да – как, както и кои са основните принципи  за здрави черва и стомах на д-р Радислав Наков – разберете във видеото

Кой е днешният ни гост накратко:

Д-р Радислав Наков, дм е Специалист по гастроентерология, председател на Българско дружество по неврогастроентерология и мотилитет, както и председател на Асоциация на младите гастроентеролози.

Член е на управителния съвет на Европейското обединение по гастроентерология- UEG, както и на управителния съвет на Европейското дружество по неврогастроентерология и мотилитет – ESNM

Автор е на 74 научни публикации, от които 37 с общ импакт фактор над 70.

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS

Последвайте канала на

Novini.bg
1387 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини