Инфекционист: Училищата са последното нещо, което трябва да се затвори заради COVID-19

  • 29 октомври 2020 17:20

  • 1095
  • 6
Инфекционист: Училищата са последното нещо, което трябва да се затвори заради COVID-19
© Pixabay

"Грипът е по-опасен за децата, отколкото Covid-19. От грип загиват деца, случвало се е пред очите ми. Не съм виждал нещо страшно, поне до момента, да се е случило от Covid на дете. Не казвам, че не се случва, но в България не се е случвало и надявам се да не се случи".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Това каза в интервю за БНР инфекционистът д-р Валери Велев, гл. асистент в Катедра по инфекциозни болести.

"Децата с положителен PCR тест са с много бедна симптоматика, а тези без симптоми не достигат до нас. За симптоматика говорим, когато става дума за повишена температура - около 38 градуса, кашлица, хрема и обикновено се разминаваме само с това", обясни той. Препоръката на д-р Велев беше да се спазват мерките за дезинфекция и дистанция. "Да не се водят децата там, където има струпване на много хора, и максимално често да се мият ръцете".

Влиза в сила новата заповед на министъра на здравеопазването

Според него училищата трябва да са последното нещо, което да се затвори заради епидемията. "Само при много голям драматизъм и то временно. Няма как децата да останат само на дистанционно обучение. Вече видяхме, че този вирус ще присъства няколко години в живота ни. Когато децата излизат в дистанционна форма, трябва да се знае, че това е временно", категоричен бе той.

По думите на инфекциониста с нарастването на броя на случаите ще нараства и смъртността. "Изработени са протоколи на лечение, които ни позволяват да се справяме с най-тежките случаи доста по-успешно", подчерта той и добави, че това се вижда в показателите, отчитащи различен темп на нарастване на заболеваемостта и смъртността. Д-р Велев прогнозира, че трябва да минат поне две седмици, за да се види резултатът от по-строгите мерки.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
1095 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2020.10.29 | 18:55

6
Ало асистенчето и ти с този (акъл) учиш студенти ??????? Е затова науката ни е на това ниво . Чудо на чудесата кой ти е дал диплома че и титла ??????

2020.10.29 | 18:19

5
ГРИПЪТ Е ПО-ОПАСЕН ЗАТОВА НЯМА ДА ЗАТВОРИМ УЧИЛИЩАТА ЗА ДА БОЛЕДУВАТ ДЕЦАТА. ИДИОТ!

2020.10.29 | 18:15

4
А тези ученици май имат родители , че и баби и дядовци
tip top

2020.10.29 | 18:14

3
тоя е пълен олигофрен освен учитилите на риск са изложени и други хора в градският транспорт цари анархия не слагат маски събират се по спирки и молове и айде ние хората от всяка възрастова граница сме изложени на постоянен риск да се заразим
Аз

2020.10.29 | 17:50

2
Бахти умника дето иска да се прави тоя ... с какво мисли не знам
Локи

2020.10.29 | 17:43

1
Този е от друга планета. Учителите са застрашени бе, неграмотник. Колко учители още трябва да измрат?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини