Проф. Ива Христова: Случаите на COVID-19 ще се увеличават, няма как да се спре вирусът

Положението е сериозно и се очаква да стане още по-сериозно по примера на другите европейски страни. COVID-19 e респираторен вирус. При заразяване с него много малка част от хората няма да бъдат заразени. Това заяви зам.-директорът на ИЗПБ в София вирусологът и зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16255

"Около нас все повече ще излъчва този вирус и шансът да се разболеем е по-висок. Важно е да пазим себе си и близките си", прогнозира тя.

Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която въвежда още по-строги мерки срещу COVID-19

"Нормално е през лятото, когато е по-топло, вирусът да се разпространява по-трудно. Ако през лятото един човек заразяваше един човек, сега заразява двама или трима", обясни тя.

"Не е лесно за здравната система. Хората са изморени и на предела на силите си. Затова трябва да им помогнем като спазваме мерките. Това е минималното, което можем, да направим, за да намалим възможността да се заразим. Нито е толкова смъртоносен вирусът, нито е толкова лек, за да не му обръщаме внимание. Все повече около нас ще има хора, които са го преболедували. Инфекцията е много по-тежка от грип. Сигурно е, че ни чака увеличаване на случаите", смята проф. Ива Христова.

"По въпроса с мерките е много трудно да се намери баланса да не се блокира държавата, а и хората да се запазят. В България разпространението на заразата е доста по-малко, отколкото в други европейски страни, което показва, че ако мерките се спазват това ще е достатъчно", посочи тя.

Според нея ще е много трудно да спреш един респираторен вирус.

"Към момента балансът е със спазването на мерките. Много адекватно се работи по откриването на лечение за този вирус. За тези осем мсеца се направи много, защото учените по цял свят се съюзиха. Имаме антивирусни препарати, лечение с антитела, имаме средства, с които да се подтисне прекаления имунен отговор, има сериозни разработки на ваксина и т.н.", каза ище проф. Христова.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16255

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.10.29 | 05:17
  Моят приятел печели 77 долара на час на лаптопа. Уволнен е от работа преди 5 месеца, но миналия месец спечели $ 10258, като просто работи от вкъщи с програма, която намери онлайн. Това е, което той прави ... Изпробвайте сами===>>>Careerclub9.com
 2. 2020.10.29 | 01:04
  Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com
 3. 2020.10.28 | 23:21
  Всички вие "професори" сте геноцидисти - фашисти! Ще горите в ада всичките до един!
 4. 2020.10.28 | 20:37
  Увеличава се простотията и манипулацията! Друго Няма!
  1. 2020.10.28 | 21:24
  2. 2020.10.28 | 21:07
 5. 2020.10.28 | 19:32
  Бреййййййй няма как да се спре както тогава Южна Корея се справя по добре а са 50-60 милиона население. Просто диктатора е пълен провал първенец е във всички негативни класации.
  1. 2020.10.28 | 20:03
   Присмял се Хърбел на Щърбел ! Той все Боко ви е виновен ! За кое ви е виновен ? Че медицинските лица предлагат мерки и никой не ги спазва ли ? Да дойде и да ви слага лично маските и да води за ръчичка на 2 метра разтояние ли ? Мерки има и са добри . Населението е просто и недисциплинирано . В Корея са в пъти по-дисциплинирани от нас и затова им се получава . А ти ако имаше поне малко мозък , щеше и сам да си направиш заключението .
 6. 2020.10.28 | 19:31
  и да поиска събиране на вземане, за което не разполага с какъвто и да било документ, или на практика се допуска процедурата да стартира на основание на твърдение, неподкрепено с доказателства, допълни омбудсманът
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Избрано от Интернет