Предлагат създаване на единен център за лечение на COVID-19

В Стара Загора да се създаде единен център за диагностика и лечение на пациенти с коронавирус, предлага прокуристът на частната Болница "Тракия" Иван Колев, който е готов да предостави напълно оборудвано с необходимата апаратура помещение в здравното заведение.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16262

Колев коментира, че там дежурства ще могат да дават специалисти от всички болници в Града на липите, като по този начин на пациентите ще бъде спестено обикалянето, пише Монитор.

Абсолютен COVID-рекорд в България! 2243 нови случая само за денонощие

В момента Стара Загора е в т. нар. „червена зона", което означава, че има над 120 на 100 000 души с COVID-19. В същото време лекарите, които се борят със заразата осми месец по ред, стават все по-изтощени.

„Затова предлагаме да обединим усилията на цялата община, да се формира лечебно заведение за COVID-19 и всеки с тези симптоми да отива там за диагностика и лечение, а не да обикаля болниците и лабораториите", обясни той.

Досега основният поток с пациенти с COVID-19 се поемаше от държавната УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович, чийто капацитет е на изчерпване и това налага спешно разкриване на допълнителни Ковид-структури с 10 на сто от наличната си леглова база. За съжаление опитът на медиците в тях е твърде малък и недостатъчен за реално справяне в условията на усложняващата се всекидневно обстановка. Аналогично е положението в останалите части на страната.

Междувременно заради неясните алгоритми за поведение на пациентите в извън болничната помощ и недостатъчно доброто финансово подсигуряване, хората със симптоми се лутат между джипита, специалисти и лаборатории. Така понякога те стигат и усложнени до болница.

Моделът с изграждане на подобни общи центрове, в които да се извършва диагностика, лечение и да се дават дежурства от медици от различни болници, така че да се преодолее кадровия дефицит, би могло да помогне в справянето с пандемията не само в един регион, а в цялата страна, уточнява бизнесменът.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16262

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Избрано от Интернет