БАН бие тревога за COVID-19. Учените са разтревожени от случващото се у нас

Членовете на Отделението за медицински науки при БАН, което включва едни от най-изтъкнатите специалисти у нас в областта на медицината и здравеопазването, са крайно разтревожени за застрашителното развитие на пандемията от коронавирусната инфекция у нас и по света. Вече над  43 милиона души са заразени в света и над 1 милион и 200 хиляди са починали, у нас – над 43 000 са заразени, от тях близо  2 000 здравни работници,  над  2 200   се намират на болнично лечение, близо 1 150 са  починалите. Това се казва в становище на учените, публикувано днес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15635

"Тези стойности ежедневно растат и прогнозите са наистина много тревожни, още повече като се има предвид и предстоящата грипна епидемия в края на годината. Огромно е отрицателното въздействие на  пандемията не само върху здравето на хората, но и върху социалния и икономически живот в страната", се казва в позицията от БАН.

Учените са обезпокоени за това, че все още има хора, които не разбират или отричат голямата сериозност на тази пандемия и  създават много трудности в правилната, научно и практически  обоснована борба с нея. Те напомнят за трайните последствия за здравето, които оставя болестта.

"Това налага пълно обединение на усилията на цялото общество, на всички държавни, общински и други публични институции, на всеки трезво мислещ гражданин за борба с коронавирусната инфекция.  Наше  професионално и морално задължение е да допринесем с нашия богат опит и експертиза за разбирането и овладяването на тази пандемия с  голямо здравно, икономическо и социално значение. Огромна е информацията, която всеки ден се появява и обновява в публичното пространство относно механизма на възникване на инфекцията, нейната диагноза и лечение и особено профилактика, която ние много внимателно следим и анализираме", категорични са от БАН.

Данните, които съобщават най-големите световни центрове, занимаващи се с проблемите на инфекциозните болести в света, каквито са СЗО, Центърът за контрол на заболяванията на САЩ, Европейският център за контрол на заболяванията, Университетът Джонс Хопкинс, САЩ, Институтът Паул Ерлих, Германия и много други, категорично предлагат мерки и подкрепят политиката за ограничаване на пандемията чрез:

- въвеждане на различни по характер и размер карантинни мерки, съобразно локалното или национално разпространение на инфекцията,

- висока гражданска дисциплина и съзнание за носенето на маски на обществени места и очилата, предписани за корекция на зрението, тъй като става въпрос за една въздушно-капкова инфекция,

- спазването на социална и физическа дистанция, с ограничаване на масовите обществени мероприятия,

- висока лична хигиена, особено с редовно миене на ръцете, тъй като вирусът може да се задържа дълго време върху различните повърхности,

- приемане на средства за подкрепа на имунната система, когато човек е още клинично здрав, с профилактична цел, за стимулиране на естествения, вродения имунитет,

- ограничаване на социалните контакти без необходима нужда,

- активно спортуване на открито,

- пълноценна храна с преобладаване на плодове и зеленчуци.

"Спазването на всички тези мерки, които до сега активно се предлагат у нас, са единствените възможности за ограничаване на коронавирусната инфекция. Медицинската наука не разполага все още с нейното  специфично, причинно лечение, истински безвредна и ефикасна ваксина също е проблем на бъдещето. Това, което можем всички ние като общество и като отделни индивиди, е  да проявим  високо чувство на съзнание и дисциплина и да спазваме тези основни изисквани, с което да намалим тревожното разпространение на инфекцията и последиците от нея. В това отношение много е важна ролята на институциите, отговорни за контрола за правилното реализиране на тези мерки. Специално обръщаме внимание на медиите, тъй като от обективната информация, без внасяне на излишна паника и тревожност, зависи много поведението на обществото.  В този смисъл изразяваме нашата  подкрепа на водената политика от страна на Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб, която е научно обоснована и единствено правилната към настоящия момент. Високо оценяваме активността на нашите колеги от другите звена на БАН, които с практическата си работа и компетентни изяви в медиите допринасят за правилното разбиране на коронавирусната инфекция и справянето с нея", обясняват още от БАН.

Становището е подписано от извесни и уважавани учени, сред които са: акад. Богдан Петрунов, акад. Владимир Овчаров, акад. Ваньо Митев, акад. Дамян Дамянов, акад. Иван Миланов, акад. Лъчезар Трайков, акад. Николай Попов, акад. Петя Василева, акад. Радомир Радомиров, чл.-кор. Асен Гудев, чл.-кор. Григор Горчев, чл.-кор. Иван Митов, чл.-кор. Йовчо Топалов, чл.-кор. Николай Петров, чл.-кор. Николай Цанков, чл.-кор. Олга Полякова, чл.-кор. Чавдар Славов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15635

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.10.28 | 15:42
  Трудно се убеждава неукия и прост човек в очевидното! Жалко,че мнозинството е такова!
  1. 2020.10.29 | 10:20
  2. 2020.10.28 | 18:46
   то е очевадно
 2. 2020.10.28 | 15:40
  А, от това, което се ГОВОРИ, КАЗВА и ДОКАЗВА на ПРОТЕСТА, учените НЕ са ли РАЗТРЕВОЖЕНИ?! КЪДЕ Сте УЧЕНИИИИИИИИИИИИИИИИИ........?!?!?!
  1. 2020.10.29 | 09:36
   тия на протеста не са наред с главният мозък а тримата глупаци са родени с умствени увреждания инвалиди те са излишъкът в тая държава аз изобщо не ги гледам тия прошляци да мрат
  2. 2020.10.28 | 15:44
   Какъв претст?! няколко платени лумпена, необразовани и некомпетентни по пандемията се изказват на ангро?! бибиянвоски!
 3. 2020.10.28 | 17:57
  Каквото и да предприемете господа - природата ще направи естествения си подбор . И не оплювайте тези , които не вярват във вируса , а ги оставете поне те да работят , та макар и на батерии , но икономиката да продължи да диша .
  1. 2020.10.28 | 18:51
   Каква икономика трябва на хората в гробищата? Невярващите са атеисти, а неспазващите мерките са убийци. Има колосална разлика.
 4. 2020.10.28 | 17:34
  НАЙ-НАКРАЯ И БАН СЕ СЕТИ ЧЕ ИМА КОРОНАВИРУС
 5. 2020.10.28 | 17:30
  Сега ни се бан мамата.
 6. 2020.10.28 | 17:22
  ако изберат пак тръмп такъв корона вирус ще ви даде да си имате да си хапвате и допълнително
 7. 2020.10.28 | 16:50
  Кви са тия бе, академици некви...…. от някаква си Българска академия на науката! Те знаят ли най-прочутия бай Мангъров какви ги плещи? А и сега ТРИМАТА ГЛУПАЦИ са решили властта да взимат, Череп на бел кон да връщат - кви мерки, каква дистанция! Ако това се изпълни, кой ще плаща на лумпен-пролетариата яйца за надник да хвърля от 21.00 до 21.30 часа?
 8. 2020.10.28 | 15:54
  Голям праз за диктатора дузина учени лекари или учители са нищо ако се преселят в отвъдното
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Избрано от Интернет