Проф. Костов за COVID-19: Не вярвам в конспирации, трябват мерки

Очаквано стигнахме до тази ситуация. Задълбочено проучване сочи, че след като се отворят училища, ръстът на новоефектираните е минимум с 25%. В момента консумираме най-вече ефекта от започването на учебната година. Сега е моментът да преосмислим нашето отношение към мерките. Това, което се случва с училищата, е мек модел на т.нар. „опит“ да придобием обществен имунитет. Този имунитет се проваля“. Това каза пред БНР пулмологът проф. Коста Костов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16281

Според него ситуацията в различните населени места е различна, затова предприемането на локални мерки е адекватно решение.

„Където не може да се спазва дистанция, трябва да бъдат въведени ограничения. Такива места са стадионите, нощните заведения. Нищо няма да загубим, ако временно спрем възможността да спрем събирането на много хора на едно място. Но държавата да помисли да компенсира тези собственици“, коментира специалистът.

"Не вярвам в конспирации, вярвам в науката… С мерки жертвите ще са много по-малко. Проучване сочи, че ако отсега нататък до февруари 2021 година не се спазват никакви противоепидемични мерки, САЩ ще загуби 1 млн. души, ако се наложат рестрикции, ще загубят 500 000 души. Ако към тези рестрикции се наложи стриктно носене на маски, ще спечелят още 100 000 живота", обясни още д-р Костов.

Здравното министерство: Правилата са за всички, карантината няма да пада по-рано!

По думите на пулмолога локдаунът не е решение, а ако се наложи нов, то той трябва да е не по-малко от 60 дни, за да има някакъв ефект, това обаче ще нанесе щета върху всички - „ще пострадаме и икономически, и психически“.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16281

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.10.27 | 15:29
  Действайте тряват мерки преди да е станало късно! Да, със строгите мерки бизнеса ще загуби милиони, но без това те имат спестени милиарди, много хора ще загубят работа си, но не и живота си и на близките и на 10 тки хиляди които има риск да се заразяват, което е по ценно.
 2. 2020.10.27 | 13:41
  Костов ти не вярваш ,защото си зависим , а аз вярвам в конспирацията ,която има за цел разпределивние на много пари мужду конспираторите и задържането им на власт.на разбойници бандити и диктатори
  1. 2020.10.27 | 15:17
   наистина си тъпи копеле. сигурно и за първи път в историята на човечеството всички държави са се разбрали да ти правят дечено. тъпо колеле си ти.
  2. 2020.10.27 | 14:08
   Тъпо копеле си ти и заради такива страдаме всички!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Избрано от Интернет