В общините Ловеч и Троян се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки

  • 23 октомври 2020 12:39

  • 1301
  • 1
В общините Ловеч и Троян се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки
©

Въвеждат се допълнителни противоепидемични мерки за общините Ловеч и Троян от 24 октомври до 8 ноември. Причината е наблюдаващия се съществен ръст на заболели от COVID-19, като е достигната 14-дневна заболеваемост в област Ловеч 99,5 на 100 хиляди, за периода 8-21 октомври, а регистрираните случаи са предимно на територията на двете общини. Решението е взето на неприсъствено заседание на Областния кризисен щаб по здравеопазване, съобщават от областната администрация.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Мерките се въвеждат със заповед на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Ловеч, съгласувана с главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Според нея се разпорежда в дадения период всички работодатели и органи по назначаване да организират дистанционна форма на работа на служителите, където е приложимо; задължително носене на защитни маски за лице в офиси, предприятия и др. при невъзможност за осигуряване на физическа дистанция от 1,5 метра между служителите/работещите.

Ангел Кунчев: Може да стигнем до 5-6000 заразени на ден

В обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, няма да се допускат повече от един човек със защитна маска на 2,5 кв. метра площ. В тези обекти трябва да се извършва дезинфекция минимум 4 пъти на ден. В заведенията за хранене между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси дистанцията трябва да е 1,5 метра и да не се допускат повече от 6 души на една маса; персоналът задължително да е със защитни маски.

На пазари, тържища и други сходни места се въвежда дистанция от 1,5 метра между сергии, маси, подвижни павилиони, щандове и др., като се създаде организация за еднопосочно движение на гражданите. Ограничава се и броят на лицата, посещаващи дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито и на открито до не повече от един човек на 2,5 кв. метра.

Кметът на Ловеч по повод COVID-19: Да действаме точно сега, още от днес

Провеждането на организирани масови мероприятия на открито и закрито ще става след предварително съгласуване с Областния кризисен щаб по здравеопазване. Участниците в организирани събирания на закрито могат да бъдат до 30 лица (за празненства) и до 50 лица (за семинари, конференции и т.н.). Разрешена е публиката на спортни мероприятия и състезания, както и на културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) до 30 процента от капацитета при създаване на организация за спазване на физическа дистанция от 1,5 метра между зрителите на открито и без публика на закрито. Преустановяват се посещенията в клубовете на инвалида и пенсионерските клубове. 

Кметът на Ловеч благодари на здравния министър за подкрепата, връчи му кристал със символите на града

40-годишен лекар от Центъра за спешна медицинска помощ в Ловеч е с положителна проба за COVID-19, съобщават от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Последното му дежурство е било на 17 октомври, без оплаквания е и на домашна изолация. Общо диагностицираните случаи в Ловешка област през последното денонощие са 11, като най-много са в Ловеч и Троян. От тях двама са хоспитализирани в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян.

От съобщените 11 положителни случая за област Ловеч, 9 са с постоянен адрес на територията на областта, едно лице е от София и едно от Севлиево, не живеят и нямат контактни лица на територията на областта. Предадени са на съответните РЗИ за карантиниране и наблюдение.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
1301 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Mark

2020.10.23 | 15:19

1
Печеля повече от $ 12014, като върша лесна работа онлайн от вкъщи само през свободното си време. Аз съм студент на пълен работен ден и само като правя тази работа в продължение на 2 часа, спечелих $ 11242 от тази работа през последния месец. Много страхотна работа и печалба от това са страхотни. Всеки може да получи тази работа и да започне да печели, просто следвайки подробности тук ...... Smartlife3.com/

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини