Експерт: Няма как да преборим пандемията, ако не знаем кой е здрав и кой е болен

Към момента забавянето ни с резултатите от тестовете е около 24 часа, което в световен мащаб не е много. Това се постига с цената на много сериозни усилия, каза в предаването "Още от деня" по БНТ Недялко Калъчев, собственик на голяма лаборатория, сертифицирана да прави тестове за коронавирус у нас.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16280

България прави относително малко тестове на глава от населението. С развитието на пандемията ще бъде осъзнато, че средствата за тестовете трябва да бъдат дадени, но с цената на много опити това да не бъде направено. Няма как да се преборим с пандемията, ако не знаем кой е здрав, кой е заразен, кой е болен, подчерта Калъчев.

По думите му подходът на здравните власти у нас към бързите антигенни тестове е сгрешен. Трябва да има механизъм при отрицателен тест лекарите да поръчат другото тестване. Когато бързият тест е положителен, няма никакъв смисъл този резултат да се препотвърждава от PCR тест, коментира той.

Отново рекорд: 1472 души заразени с COVID-19

В момента основен проблем при нас остава вземането на пробите от лечебните заведения, където е необходимо хората ни да са със защитни костюми. Те се уморяват, излизат в отпуск. Здравната система е много напрегната в момента, каза още Недялко Калъчев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16280

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.10.22 | 20:32
    Няма кво да борим.. Пандемия няма. Само манипулация!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Избрано от Интернет