Имунолог уточни при какви случаи PCR тестът може да ни заблуди, че имаме коронавирус

Коронавирусът може да съществува и размножава, както и всеки вирус, само в клетка. Това каза имунологът проф. Красимир Методиев в интервю за bTV по повод тезата, че COVID-19  може да оцелее 28 дни по твърди повърхности. Той не изключи тази възможност, но обясни, че това е възможно само при лабораторни експерименти.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16218

,,За самия вирус и за жизнения му цикъл и задържането му на повърхности, коронавирусът е частица, не е клетка, вирусът може да съществува единствено и само в клетката. Всеки вирус има своята клетка хазяин и в случая, като говорим за коронавируса, неговите клетки хазяини са тези на респираторния тракт, което означава, че той може да живее, съществува и размножава и от клетка в клетка да преминава единствено и само когато има възможност да е в клетката'', разясни имунологът.

Когато човешки секрет попадне на повърхност или върху дланите, тогава тези микозните клетки са носители на вируса, те може да издържат до няколко часа, максимум няколко дни, смело е да се каже 28 дни, че издържат, добави специалистът.

Той уточни, че няма разделение в тезата и припомни, че директната слънчева светлина действа пагубно на микроорганизмите и те умират за часове и минути.

Отново рекорд: 1472 души заразени с COVID-19

Проф. Методиев обясни, че маските ще ни предпазят от човешките секрети, в които може да се съдържа COVID-19. A основно хората се заразяват, докато говорят и единият е инфектиран, затова е и важно да имаме предпазни средства. 

Имунологът подчерта още, че природно някои хора имат силна имунна система и са по-предпазени, но допълни, че това е генетично.

Относно PCR тестовете специалистът коментира, че те могат да покажат фалшив позитивен резултат заради неправилното взимане на пробата и последващото й обработване.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16218

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.10.22 | 12:04
    Глупости! По-скоро при лоша обработка, може да не се отчете нищо и да покаже отрицателен резултат! Положителния резултат е в резултат на свръхчуствителност на PCR теста, в резултат на което той може да отчете РНК-то на други от милионите вируси в човешкия организъм, които обаче по произход не са и нямат нищо общо с корона вируса!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Избрано от Интернет