Гледай на живо

НА ЖИВО: СРЕБЪРНАТА МЕДАЛИСТКА АНТОАНЕТА КОСТАДИНОВА И МАРИЯ ГРОЗДЕВА СЕ ПРИБИРАТ ОТ ТОКИО

Проф. Емил Воденичаров: Случаите у нас не растат лавинообразно

  • 22 октомври 2020 09:37

  • 849
  • 2
Проф. Емил Воденичаров: Случаите у нас не растат лавинообразно
© Unsplash

При нас по-плавно се повишава бройката на заразените от коронавирус, докато в някои страни това се случва лавинообразно. Това каза пред БНР проф. Емил Воденичаров, ръководител на Катедра „Хигиена“ в Медицинския университет в София, пред БНР.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25330

Той смята, че въведените палиативни мерки за намаляване на вирусоносителите ще имат ефект.

Хората претръпнаха и започнаха да игнорират някои правила в личната хигиена. Оттам идва увеличената бройка заразени, смята проф. Воденичаров.

Оказва се, че около 80-85% от заразяването става през замърсени ръце.Около 80 пъти дневно докосваме неволно устата, носа и очите си, припомни преподавателят.

Според проф. Воденичаров е необходимо да се променят "много от навиците в ежедневието и на работното място".

Медицинските маски са за еднократна и за многократна употреба, уточни той.

Вътрешният слой при многослойната маска за еднократна употреба е с по-блед цвят и има хигроскопичен ефект – попива аерозолите от въздуха. Тези маски имат още филтърен слой и хидроустойчив външен слой.

Многослойната медицинска маска за еднократна употреба може да се носи максимум 2 часа, ако е поставена непрекъснато. Ако маската е поставена наопаки- с по-синята страна навътре, става лесно да се усети проблем с дишането, поясни преподавателят.

Медицинските маски за многократна употреба могат да се перат и гладят, отбеляза още Емил Воденичаров. Някои от текстилните маски имат вътрешен подвижен филтър с въглени от кайсии или наелектризиран положително филтър на сребърна основа, който привлича вирусните частици. Ако не можем да перем маските всеки ден, то поне можем да ги гладим, защото при температурни въздействия вирусът загива, допълни преподавателят.

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
849 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар
ЧОВЕК

2020.10.22 | 11:57

1
Дал Бог Професори в тази държава. Какво още трябва да стане за да забележат, че тази ескалация на заразата тръгна успоредно с учебната година. Слепи ли са всички от които нещо зависи или имат други подбуди.При 717400 ученици и 68400 учители вкарани в класните стаи по много часове , какво друго може да стане освен предаване на вируси. Та това е повече от една десета от населението.Учениците без да са виновни, карайки го безсимтомно и без да знаят носят заразата навсякъде другаде. Но имало ли е досега случай министър да каже " АЗ СБЪРКАХ!" Не, разбира се! Така че навън и с маски и без тях, децата ни ще ни донасят вируса директно в къщи.Не стигат ли толкова починали. Какви хора сме в същност за да не ни пука . Помислете за това родители!!

2020.10.22 | 12:03

2
Няма какво да мислим, трябва да работим, няма как и с какво да гледаме децата си у дома, това е положението!

Добави коментар

Водещи новини