Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести подкрепят носенето на маски на открито

  • 20 октомври 2020 21:57

  • 1598
  • 5
Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести подкрепят носенето на маски на открито
© gettyimages

Продължителността на карантината, въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да нямат рестриктивен характер, засилването на държавния здравен контрол чрез учестени проверки, критериите за дехоспитализация на пациенти с доказан COVID-19, кадровата обезпеченост с легла и медицински специалисти, обсъдиха днес, 20 октомври, министърът на здравеопазването проф. Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г., зам.-министър Бойко Пенков, експерти от МЗ и членове на Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести в рамките на двучасов видеоконферентен разговор, съобщават от МЗ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25330

„По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболяемостта, и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито“, коментира проф. Ангелов.

Маските стават задължителни на открито. Министър Ангелов коментира и ситуацията с президента

В доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил също се отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито.

„Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим“, допълни здравният министър.

В рамките на срещата членовете на експертните съвети и здравният министър коментираха и хипотезата за намаляване на карантината на контактни лица от 14 на 10 дни.

Главните координатори на Експертния съвет по епидемиология и Експертния съвет по инфекциозни болести, съответно - проф. д-р Йорданка Стоилова, ръководител на катедра "Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации" на МУ-Пловдив и проф. д-р Татяна Червенякова, професор в Катедрата по инфекциозни болести, епидемиология, паразитология и тропическа медицина на МУ-София, изразиха категорично одобрение както за носенето на маски на открито, така и за намаляване продължителността на карантината при контактни лица на 10 дни, като условие за последното трябва да бъде липсата на клинични симптоми.

По отношение правилата за дехоспитализация експертите посочиха, че критериите следва да бъдат преосмислени в частта образни данни, за да имат медиците по места по-голяма гъвкавост при оценка на индивидуалното здравословно състояние на пациентите.

„Общата ни цел е да намалим разпространението на COVID-19 без да налагаме рестриктивни мерки и да повлияваме върху социалния живот и психическото здраве на българите“, посочи зам.-здравният министър Бойко Пенков.

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1598 5

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 5

Добави коментар
da

2020.10.20 | 22:34

1
да ви е@а майката гербераски помияри. тиквата иска да се завърне в софия и ще наложи ковид диктатура. ще разпръсне протестиращите и ще си живурка още един мандат поне.
До da

2020.10.21 | 08:37

5
Не разсъждавай така,а организирай и се включи в протестите!!!

2020.10.20 | 22:44

2
Спокойноооо! Има много по-ефектини форми на протест. Качвайте се всички на колите и блокирайте "триъгълника на властта". Хем ще имате протест, хем ще сте на топло, хем ще спазите дистанцията. И като стигнете до там, натиснете клаксоните да ви чуят и в Банкя! Пък може и до там са се разходите ....
????

2020.10.21 | 06:12

4
"експертите съвети"........................?!?!?!
АЗ СЪМ ГЛУПАВ

2020.10.20 | 23:04

3
Маски на открито, а педаване на заразата в училищата и разнасяяно и по домивета на закрито. . . чиста работа

Добави коментар

Водещи новини