Общинският щаб за борба с COVID-19 в Ловеч обсъди допълнителни препоръчителни мерки

  • 19 октомври 2020 17:16

  • 602
  • 1
Общинският щаб за борба с COVID-19 в Ловеч обсъди допълнителни препоръчителни мерки
© Община Ловеч

Засилен контрол върху ситуацията и допълнителни препоръчителни мерки обсъди Общинският оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавируса в Ловеч.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Това стана на заседание, проведено на 19 октомври, което продължи час и половина. То се водеше от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова с участието на зам.-кметовете Венцислав Христов, Цветан Георгиев и представители на отговорните институции в общината.

В началото д-р Анета Винева, директор на РЗИ – Ловеч, очерта тревожна обстановка в областта, тъй като за две седмица заболеваемостта от ковид от „ниско и средно ниво“ сега е отишла в „оранжево“, което е средно високо. В областта диагностицираните към 19 октомври 2020 г. са 167, от които в общината са 68. Активните случаи са 85, от тях 37 в Ловеч. От последните 21 са на домашна изолация и 16 са хоспитализирани в болниците в Ловеч, Троян и един в Плевен. В момента заболеваемостта за областта е 68.5 на 100 000.

В Пловдив връщат старите мерки и затягат контрола по спазването им

В момента в областта има предвидени за болните от ковид пациенти общо 53 легла – 23 в Ловеч и 30 в Троян. В Ловеч вече са заети 17 легла, а в Троян - 19. Следващата стъпка е да се осигурят легла от други отделения. Трябва да се има предвид, че общият им брой е константен, могат само да се прехвърлят от незаетите отделния, поясни д-р Антонио Маринов, директор на Районната здравна каса.

Д-р Росен Федерчев, директор на ОДБХ-Ловеч, докладва, че в периода 12 – 16 октомври са направили 45 проверки и те ще продължат и през следващите седмици. Обсъдени бяха редица евентуални мерки и препоръки, които се отнасят за пенсионерските клубове, за дискотеките, за по-строг режим на салоните в учебните заведения, спортните събития на закрито да са без публика, вокалните групи в читалищата да ограничат дейността си.

Самодисциплината е задължение на индивида, но тя не може да се наложи, категоричен бе кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която приведе примери за неразумно поемане на рискове като екскурзии, командировки из страната. Необходимо е да се самоограничат пътуванията, особено към по-засегнатите райони, да се пътува само при крайна необходимост, съгласиха се участниците в заседанието, съобщиха от пресцентъра на общината.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
602 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ЗАЩО

2020.10.19 | 18:37

1
Какво още трябва да стане за да забележат, че тази ескалация на заразата тръгна успоредно с учебната година. Слепи ли са всички от които нещо зависи или имат други подбуди.При 717400 ученици и 68400 учители вкарани в класните стаи по много часове , какво друго може да стане освен предаване на вируси. Та това е повече от една десета от населението.Учениците без да са виновни, карайки го безсимтомно и без да знаят носят заразата навсякъде другаде. Но имало ли е досега случай министър да каже " АЗ СБЪРКАХ!" Не, разбира се! Така че навън и с маски и без тях, децата ни ще ни донасят вируса директно в къщи.Не стигат ли толкова починали. Какви хора сме в същност за да не ни пука . Помислете за това родители!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини