Д-р Ненков: Елементарни мерки ще предпазят нашите близки дори от леките вирусни инфекции

02 октомври 2020 07:31

Д-р Ненков: Елементарни мерки ще предпазят нашите близки дори от леките вирусни инфекции
© Кадър БНТ
2441 4

Смесването на симптомите на болестотворните вируси и настинките по някакъв начин трябва да се диференцира. COVID-19 е братовчед на грипа, но не е, обясни в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" анестезиологът и бивш министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

Самият той е прекарал опасния вирус и сподели как се е чувствал по време на болестта: "Аз имах късмет, защото се оказа, че вирусът е живял в носа и гърлото ми, но не развих симптоми. Не съм съвсем млад, с наднормени килограми и хипертония съм, така че имам "закачки", но не развих симптоми. Имах обаче два дни, в които очаквах какво ще стане. Много интересно изживяване е и карантината, в която не можеш да излизаш".

По думите на д-р Ненков, елементарни мерки като дисциплина, спазване на разстояние, стриктно носене на маска, ще предпази нашите близки дори от леките вирусни инфекции, които очакваме в този сезон.

Най-тежкото, което видях покрай мен свързано с коронавируса, е как той събори един млад, здрав колега. Слава Богу, сега момчето е супер и си работи, сподели още д-р Ненков.

До този момент напълно се изпълни задачата да не се претовари здравната система, само че тя заработи на едни по-високи обороти, каза още медикът.

Основните кърлежи в източването и краденето на здравната система много умело насочват вниманието към такива като мен, дето си работят в операционната, обясни д-р Ненков като подчерта, че му е неприятно да коментира темата за финансирането в здравеопазването. Нашата система от години се управлява на парче, допълни той.

"В цялата тази пандемия има и много политика, за съжаление. Аз не вярвам, че в Русия има ваксина, това е мое лично мнение. Китай и те имали ваксина... Ваксина не се прави ей така, етапът е много ранен", категоричен е д-р Ненков.

Novini.bg
2441 4

Свързани новини

Коментари (4)

Добави коментар
Octavius

2020.10.02 | 13:20

19546
И този... гей... иска да каже, че сега трябва да носим маски и в къщи ли? Събуди се, селянино, и се чуй какви ги говориш... Странното е че още някой Ви вярва, идиоти такива...

2020.10.02 | 11:01

19334
Не мисля, че анестезиолозите разбират от ваксини. Това е все едно да се съветвате с имунолог за упойките. ;)
народен глас

2020.10.02 | 09:05

19215
Въпросът че простият бай ганьо докато не се разболее няма да разбере
Даниел

2020.10.02 | 07:55

19167
И ти си кърлеж!

Добави коментар