Как хората със сърдечно-съдови заболявания да се опазят от коронавируса?

  • 29 септември 2020 15:10

  • 2798
  • 0
Как хората със сърдечно-съдови заболявания да се опазят от коронавируса?
©

На 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. Тази година е различна. Здравеопазването пое първата линия във всяко едно отношение – инфекционистите застанаха начело на борбата с COVID-19, а всички останали лекари-специалисти поеха първата линия, за да предпазят пациентите си с различни заболявания от новия вирус. Сърдечно-съдовите заболявания винаги са били на първо място по смъртност в световен мащаб. С настъпването на пандемията тези пациенти попадат в едни от най-рисковите групи, за които се смята, че при разболяване с COVID-19, болестта протича в тежка форма, а възстановяването трае месеци. В интервю за Novini.bg началникът на Клиниката по кардиология във Военномедицинска академия полк. проф. д-р Ивайло Даскалов разкри какво се промени във времената на пандемията и за какво ще напомним тази година по повод Световния ден на сърцето.

Днес е Световният ден на сърцето и в този ден всяка година припомняме какви са традиционните мерки, които трябва да се спазват, за да може те да бъдат една профилактика, с цел да бъде намалена тази висока сърдечно-съдова заболеваемост и смъртност. Статистиката е тревожна – както в международен план, така и в национален мащаб. Сърдечно-съдовите заболявания са с най-голям процент участие в общата заболеваемост и смъртност – около 65%. Ако към тях се добавят онкологични заболявания, този процент се повишава до над 80. Това, което може да се направи, за да се понижи този стряскащ процент, е сърдечно-съдовите заболявания да бъдат профилактирани, включително от ранна юношеска възраст, заяви проф. Даскалов.

В този ден освен това, което всяка година повтаряме – да се храним диетично, да спортуваме, да имаме физическа активност, която да поддържа телесното ни тегло в нормални граници, да следим кръвното си налягане, холестерола си, да се грижим за това да намалим нивата на психо-емоционалния си стрес, да изоставим компютрите и електронните устройства, да намалим или спрем цигарите и алкохола, да кажем категорично "не" на наркотиците и стимулантите. Всичко гореизброено води до нежелан ефект на сърдечно-съдовата заболеваемост, добави той.

Днес е Световният ден на сърцето

Има и някои нови моменти, които са важни – те са свързани с COVID-пандемията. Пациентите със сърдечно-съдови заболявания попадат във високорискова група, ако бъдат заразени, да преболедуват заболяването в средно тежка или тежка форма.  Освен да спазват всички тези профилактични мерки, тези пациенти трябва да ползват личните предпазни средства. Това означава, че е задължително носенето на лицева маска и то носенето ѝ по правилен начин – на устата и на носа, защото основната входна врата на короновирусната инфекция е през носа. Второто изключително важно нещо е да се спазва физическа дистанция – минимум 1,5 метра, посочи началникът на Клиниката по кардиология във Военномедицинска академия.

Вижте повече във видеото:

Последвайте канала на

Галя Георгиева
2798 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини