Специалисти обсъждат новостите в роботизираната хирургия у нас

Защо роботизирана хирургия, какви са предимствата ѝ и как да използваме най-новите технологии за минимално инвазивна оперативна намеса - това бяха част от темите, които водещи специалисти в областта на хирургията обсъдиха по време на специално събитие в столичния София Тех Парк.

Те имаха възможността да се запознаят отблизо с работата на системата daVinci - робот от последно поколение, чиито възможности представят най-новите достижения в сферата. Чрез дългогодишен процес на развитие и иновации, днес на пазара се предлага четвърто поколение система da Vinci: da Vinci X и da Vinci Xi.

Какво е основното предимство на роботизираната хирургия?

Водещи хирурзи в областта споделят за ползите при пациенти и лекари при работата с робота. Също така е важно да се отбележи, че Здравната каса реимборсира някои от операциите в сферата на роботизираната хирургия.

Едно от основните предимства на системата е десетократното увеличение на зрителното поле, както и високата разделитена способност на двете камери, с които хирургът наблюдава мястото , върху което се извършва манипулацията. Това позволява да бъдат видяни детайли, отвъд възприятието на нормалното човешко око.

Апаратурата е изключително чувствителна и с много добра ергономия. Що се отнася до пациентите, загубата на кръв е много по-малка, травмата от операцията е намалена,което спомага за по-бързото възстановяване, по-нисък е и процентът на усложненията. Това води до намаляване на престоя в болница, по-бързо връщане към нормален ритъм на живот и работа на пациента и не на последно място – правят се 8 мм разрези, което оставя минимални белези.

Събитието ISLE ( Innovation Simulation and Training Ecosystem ) се провежда в рамките на три седмици по модел на двата такива центрове в Атина и Букурещ, част от „СофМедика Груп“.

Демонстрацията събра на едно място лекари от различни области, които споделиха своя опит в хирургията до момента и имаха екслузивната възможност да се докоснат до света на иновациите в лицето на da Vinci.

Роботите вече са част от следните сектори в хирургията – гинекология, урология, коремна хирургия, гръдна хирургия. Благодарение на тях, повече от 1 милион пациенти по целия свят са получили качествено и минимално инвазивно лечение само през 2019 г., издават от екипа на "СофМедика".  

А какво е усещането да оперираш с робот da Vinci - това попитахме няколко от водещите хирурзи в България. Очаквайте екслузивните им интервюта, които дадоха специално за нас, за да разберете къде и как можете да се възползвате от предимствата на роботизираната хирургия.

(в материала има продуктово позициониране)

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Избрано от Интернет