Преболедувалите COVID-19 носят антитела не по-малко от 5 месеца

Организмите на хората, прекарали средна или тежка форма на COVID-19, могат да запазят антитела към новия коронавирус не по-малко от пет месеца, съобщи БТА, като цитира директора на института по епидемиология и микробиология в Санкт Петербург Арег Тотолян.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 14039

"При преболедували не на крак, а хоспитализирани хора, се наблюдават по-качествени антитела в сравнение с пациентите, прекарали инфекцията на крак. Може да се каже, че антителата съществуват минимум пет месеца. За по-дълъг период не можем да кажем, защото просто нямаме по-дълги наблюдения", каза той.

Петте метода, които използват турските медици за лечение на COVID-19

"Никога не разчитаме, че при сто процента от преболедувалите ще има антитела. Друг въпрос е какъв е този процент, може ли да се обясни с дефекти в имунната система или с други причини", поясни той.

Хората, прекарали лека форма на COVID-19, които след това са ваксинирани, изработват по-бързо антитела от хората, които не са боледували, каза междувременно Александър Гинцбург, директор на института "Гамалея", разработил регистрираната в Русия ваксина срещу COVID-19 "Спутник V".

Той каза също, че пациентите, прекарали лека форма на инфекцията, губят много бързо антителата срещу новия коронавирус в сравнение с боледувалите по-тежко. Гинцбург обяви, че ваксината "Спутник V" може да бъде произвеждана и прилагана при деца под формата на капки за нос за по-удобно използване.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 14039

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.09.26 | 18:09
    bg-biblioteka.blogspot.com
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Избрано от Интернет