Пандемията застрашава прогреса, постигнат по отношение на женското и детското здраве

Коронавирусната пандемия заплашва да "върне назад часовника" на прогреса, постигнат за десетилетие по отношение на здравето на жените и децата, предаде ДПА, позовавайки се на доклад на ООН.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 14177

Докладът подчертава значителния напредък, постигнат от началото на движението на ООН "Всяка жена, всяко дете" преди 10 години. Сред постиженията са ваксинирането на над 1 милиард деца и достигането през 2019 г. на рекордно ниски нива на смъртност при деца под 5-годишна възраст, предаде БТА. 

Авторите на доклада обаче отбелязват, че тези постижения не са равномерно разпределени в глобален мащаб.

ЕС подписа втори договор за достъп до потенциална ваксина срещу COVID-19

Миналата година 5,2 милиона деца са починали вследствие на предотвратими причини, преди да достигнат 5-годишна възраст. Осемдесет и два процента от тези смъртни случаи са концентрирани в района южно от Сахара и Южна Азия.

Кризата с коронавируса изостря съществуващите неравенства, като най-уязвимите жени и деца са най-засегнати от прекъсванията на здравни услуги, според ООН.

Авторите на доклада предупреждават, че ако не бъдат положени повече усилия за справяне с проблема с предотвратимата детска смъртност, 48 милиона деца под 5-годишна възраст може да починат между 2020 и 2030 г.

"Още преди коронавирусната пандемия дете под 5-годишна възраст умира на всеки шест секунди някъде по света", казва изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор. "Милиони деца, които живеят в конфликтни зони и уязвима среда, се сблъскват с още по-големи трудности от началото на пандемията", допълва Фор.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 14177

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Избрано от Интернет