Пулмолози: Изкаралите COVID-19 да си направят безплатен преглед на белите дробове

  • 25 септември 2020 13:18

  • 715
  • 0
Пулмолози: Изкаралите COVID-19 да си направят безплатен преглед на белите дробове
© Pixabay

Граждани, преболедували COVID-19, да се подложат на безплатни прегледи на белите дробове - за това призоваха на днешния Световен ден на белия дроб водещи български пулмолози. Целта им е да изследват дали инфекцията от коронавирус нанася трайни поражения върху дихателните органи, предаде БНР.

Пневмонии, туберкулоза, а напоследък и новият COVID-19. Това са основните респираторни инфекции, които поразяват белите дробове, понякога необратимо и фатално, посочи пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

Все още по отношение на коронавирусната инфекция няма достатъчно статистически данни и много въпроси остават без отговори, смята д-р Симидчиев: "Ако ние правим повече изследвания и базираме поведението си на изследваниятаq ще имаме много по голям успех".

Около 14 000 души са излекувани от COVID-19 от началото на епидемията у нас. И всеки от тях може да се подложи на допълнителни прегледи на белия дроб: "За да може да се измери белодробната им функция и да се види в дългосрочен план дали има ефект от коронавирусната инфекция върху белия дроб", поясни той.

Информация за прегледите можете да получите от личните си лекари.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
715 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини