Европейски експерти: Пандемията не е хибридна кампания или операция

Няма свидетелства, че пандемията от COVID-19 е хибридна кампания или операция. Това заяви Вилмос Хамикус от отдела за противодействие на хибридните заплахи към Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) пред комисията на Европейския парламент по въпросите на външната намеса в демократичните процеси.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 14138

Той отбеляза, че отделът е бил създаден непосредствено след завладяването на Крим от Русия. По неговите думи първата цел е била да се създаде разбиране за съществуването на хибридните заплахи - различни действия, които целят да уязвят противника там, където е най-слаб.

Сред най-често разпространяваната дезинформация за COVID-19 са твърденията, че вирусът на болестта е създаден от САЩ или НАТО, че ЕС не се справя с противодействието на пандемията, че заразата не е опасна, че пандемията е таен план на световните елити. Това уточни Луц Гюнтер от отдела за стратегическа комуникация и информационни анализи на ЕСВД.

Тръмп пред ООН: Китай трябва да бъде държан отговорен за пандемията от коронавирус

По неговите думи често се наблюдава също разпространяването не на дезинформация, а на преувеличения на фактите и едностранното им представяне. Като пример в тази посока той даде новините за руската помощ за Италия в овладяването на епидемията. По неговите думи се разпространяват и лъжи, например от руската агенция "Спутник", която твърди, че миенето на ръцете не предотвратява разпространението на болестта, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 14138

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Избрано от Интернет