От два дни няма противогрипни ваксини в аптечната мрежа

От два дни няма противогрипни ваксини в аптечната мрежа, съобщи по БНР Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13798

„Свършиха много бързо. Само единият от производителите внесе първоначално. Очаква се до 10 дни и вторият от производителите на противогрипната ваксина да внесе от втория вид ваксина и ще има за известно време. Но хората трябва да побързат да си закупят, защото пак ще се изчерпят бързо. Ще пристигнат 140 хиляди за свободно потребление. От началото на септември бяха доставени 88 хиляди дози, поясни Николай Костов.

340 хиляди противогрипни ваксини са предвидени за България да бъдат доставени.

Обикновено това количество е достатъчно за нашата страна, дори понякога се изхвърлят. Защото те не могат да се пазят за следваща година.

Сега с количествата от 180 хиляди - в тези 340 хиляди - предвидени за поставяне на възрастните хора, са много като брой, но пък за момента се оказват недостатъчни, заради търсенето на ваксини в ситуацията на пандемия, каза Костов.

Не може да се внесат повече от предвидените френски и холандски ваксини, стана ясно от изказването му.

„Няма повишаване на цените им, защото те имат пределни цени и не може произволно да се вдигат. Цените сега около 22 лева – ваксините вече са четиривалентни, затова и цената е по-висока от преди години“. По думите на Костов няма свръхпроизводство в световен мащаб на противогрипни ваксини зарази пандемията.

„Сега заради страха от коронавируса много компании купуват повече противогрипни ваксини за служителите си“. Костов обясни, че няма недостиг в аптечната мрежа на витамини, хранителни добавки, както и на предпазни средства.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13798

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.09.24 | 10:07
  Ето такова нещо никога не съм си поставял. Ваксина срещу четири вида грип при положение, че има стотици щамове. Все едно да стреляш с калашник по комари. Но по телевизията нали казват, че трябва и хайде на дините, а какво точно ти бият не е важно. Не съм антиваксър, но тази точно ваксина е безмислена
  1. 2020.09.24 | 10:34
   До колкото разбирам - да има много щамове (не стотици, но много), но над 80-90% са тези 4 вида. Реално тази четиривалентна те предпазва до голяма степен от 80-90% от това, с което може да се срещнеш в сезона.
 2. 2020.09.24 | 09:20
  бий по една инжекция на седесарските бандити и отново ще живеем като хора както преди 31г.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Какво би ви накарало да се тествате за COVID-19?

Какво би ви накарало да се тествате за COVID-19?

Избрано от Интернет