Вирусолог: За втора вълна на COVID-19 у нас не можем да говорим, първата не е свършила

  • 24 септември 2020 08:40

  • 4134
  • 4
© Кадър БНТ

Мисля, че още няколко години вирусът COVID-19 ще бъде с нас, каза вирусологът проф. Радка Аргирова в "Денят започва" по БНТ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32967

"Засега виждаме, че има нарастване на случаите, учебната година е повод за това", заяви тя.

Не се спазват предвидените мерки, увеличиха се събиранията през лятото, това е причина за повече заразени.

"Трябва да кажем, че в България, в сравнение с останалите страни, броят на заразените не е чак толкова голям", заяви проф. Радка Аргирова.

За втора вълна в България не можем да говорим, защото първата не е свършила. Има вълнообразни спадания, покачвания, които и в бъдеще ще бъдат налице. Само като се спазват мерките, можем да помогнем за намаляване на заразата.

Проф. Аргирова категорично е за използване на маските, дори и в училище. И когато си играят, децата трябва да са с маски. Шлемовете също вършат работа, особено за тези, които непрекъснато са във връзка с хора. Те са полезни, трябва да се почистват периодично, а маската трябва да се сменя, препоръча вирусологът.

При малките деца е трудно да се слагат маски в детските градини и проф. Аргирова препоръча по възможност да се разредят групите и да се измисля такова занимание, при което децата да не са много близо един до друг. И посъветва бебетата да не бъдат целувани, за да се избегне предаването на вируси.

При наближаване на грипния сезон хората си задават въпроса как ще се разпознава грипът от коронавируса. Този проблем стои пред лекарите - как ще поставят диагнозата. Има тестове - и бързи, и PCR за COVID, и за грип, и комбинирани. И да се напомни отново - маската е универсалното предпазно средство.

Има и признаци, по които грипът се различава от коронавируса. Признаците на грипа започват 24 до 48 часа от досега до заразен, при COVID симптомите се проявяват на 7-8 ден, но още от 2-3 ден заразеното лице отделя вирус.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
4134 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Още не е свършила вълната

2020.09.24 | 08:51

1
всенародния бунт на народа срещу синята мафия, вземе ли народът отново властта след 31г. седесарски грабеж и психическия тормоз с вируса ще свърши.
народен глас

2020.09.24 | 10:19

4
и такива като теб и тия откачалки дето всяка вечер въртат километраж и вият като линейки ако ги приберат най добре
Скоро ще се справим с вируса,

2020.09.24 | 09:22

3
само да вкараме седесарската мафия в затвора.

2020.09.24 | 09:04

2
специалисти по изказвания много, специалисти по лекуване малко, здравната система все е в реформи и от ден на ден все по лошо става, ако искаш качествено и адекватно лечение трябва да си платиш кеш, здравните осигуровки не вършат почти никаква работа, ако можех щях да се откажа да ги внасям ........

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини