Как ще работят родителите, ако имат дете под карантина заради COVID-19?

С началото на новата учебна година започнаха и първите заразени ученици с COVID-19. Както вече потвърдиха от Образователното министерство под карантина ще останат класове с установени случаи на коронавирус, но няма да се затварят училища.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13928

От Министерството на труда и социалната полита (МТСП) публикуваха полезна информация за всички родители, чието дете се налага да бъде под карантина.

"Имате право докато то е у дома да излезете в платен годишен отпуск или ако нямате възможност за такъв – в неплатен", уведомиха от там. 

Зам.-министър: Няма да затваряме училища заради COVID-19

В случай, че родителят излезе в неплатен отпуск, може да кандидатства в Агенцията за социално подпомагане (АСП) за целева помощ за периода, в който не сте на работа и нямате доходи. Помощта е пропорционална на дните от карантината, като родителите с 1 дете до 14г. могат да получат до 610 лв., а семействата с две и повече – до 915 лв.

"В случай, че сте контактни или заразени с COVID-19 и не може да излизате от дома си, свържете се със съответната община и поискайте да Ви включат в патронажна грижа", казват още от МТСП.

Специално наети за това хора ще пазаруват и извършат други доставки до дома Ви.

"Може да ползвате болничен за временна неработоспособност за гледане на карантинирано дете, включително на здраво дете, върнато от детска градина или училище заради карантина", уточняват от социалното ведомство.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13928

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.09.18 | 12:20
  Да сложиш болен човек със симптоми под карантина е медицински оправдано.Да сложиш здрав човек без симптоми под карантина е престъпление!Съжалявам,че съсипаха Държавна сигурност,ако тя си беше и до днес, всички тия от политици,щабове,медии щяха да посетят едно красиво място доста години.
 2. 2020.09.18 | 10:03
  Родителите да се оправят - паре нема! Похарчихме ги да спасим хотелиерите по морето и собствениците на финеси. Те са най-важни - нали всички добре облечени бизнесмени са или с хотелче, или с фитнес, та да има къде да продават ... каквото там продават по тъна доба. А за родителите - неплатен отпуск. Ако стане нещо с децата, ще им направите нови, нали?
 3. 2020.09.18 | 09:41
  Е как, никак ! Абе не се сещам за някой на когото да му дреме особено. Майната им, да се оправят. Егати и досадниците !!!! Само се оплакват тия с децата. Чудо голямо . Който си има деца да си ги гледа. Никой не го вълнуват проблемите на другите. Всеки си има достатъчно.
 4. 2020.09.18 | 09:39
  Абе идиоти! Родителите отдавна си използваха отпуската , когато уж беше вълната и работодателите насила ги караха да излизат отпуска! Вместо да има поправка в закона , че при грижа за дете болно или под карантина , човека ще си получава заплатата в пълен размер, вие глупости предлагате !!!!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Избрано от Интернет