Как се лекува COVID-19 с кръвна плазма

  • 17 септември 2020 09:30

  • 684
  • 0
Как се лекува COVID-19 с кръвна плазма
© Pixabay

Лечението с кръвна плазма е изключително успешно. То има 130-годишен период на използване. Проблемът с COVID-19 е, че това е едно ново заболяване и всички терапии трябва да изминат път, все едно са абсолютно ново лечение. Поради тази причина тази терапия е достъпна само при тежко болните пациенти. Това коментира в „Тази сутрин“ пред бТВ хематологът д-р Чавдар Ботев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33016

По думите му в момента текат клинични проучвания, при които трябва да се докаже нейната ефективност и при леки и средно тежки случаи.

„Резултатите са много обнадеждаващи. Ако се лекува както трябва, имаме с 50% намаляване на смъртността, а при някои групи се стига до 400% намаляване на смъртността. Важно е плазмата да бъде характеризирана в три групи – нискотитърна, среднотитърна и високотитърна“, обясни д-р Чавдар Ботев.

Лекар, преборил COVID-19: Разбира се, че ме беше страх

Вчера пред медиите 30-годишният хирург д-р Момчил Манчев, който беше болен от COVID-19, разказа как се е излекувал именно с кръвна плазма. 

"След трите сака плазма и ремдесивир състоянието ми започна да се подобрява, сатурацията ми се покачи, дишането ми се нормализира. Бях на болнично лечение около 15 дни", каза той.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
684 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини