Проф. Коста Костов: Все още сме в епидемията

  • 14 септември 2020 21:22

  • 21169
  • 7
Проф. Коста Костов: Все още сме в епидемията
© bulphoto (архив)

"Не разбирам това роптаене на скептиците, дори този протест на родителите срещу мерки, които са необходими, не така тежки, напълно флексибилни, така, както са зададени в насоките на Министерството на образованието и науката". Това заяви пред БНР проф. Коста Костов, председател на Медицинския експертен съвет за борба с коронавируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32992

"Чудесно е училищата да осигурят диференцирани, разделени междучасия, чудесно е, ако има възможност за минимална комуникация между отделните паралелки", допълни той.

Проф. Ангелов: Носенето на маски в училищата ще ограничи разпространението на COVID-19 сред децата

Необосновано е недоволството за носене на маски, коментира професорът: "Има моменти, има механика и кинетика на аерозолния поток, при която обикновените, сменяемите маски не биха вършили работа, но в същото време те са чудесен защитен механизъм при общите помещения, където ние не знаем какви са хората там, където са смесени потоците, където може да има безсимптомни носители на вируса, където дистанцията е по-голяма. Носенето на маски в общи помещения има защитна функция", категоричен е той.

"Бих препоръчал всички ученици, учители в началото на учебната година да бъдат тествани в лаборатории за антитела срещу SARS-CoV-2. Това би било чудесна възможност да бъдат освободени от тежестта на противоепидемичните мерки тези, които са позитивни на антитела. Подобни тестване бих препоръчал в началото на всеки срок", подчерта проф. Коста Костов.

"Ако някои си прави илюзията, че реката на епидемията се е отляла, дълбоко се лъже", изтъкна Костов: "Ние все още сме в епидемията, ако се вгледаме в данните на епидемията, не е съвсем спокойно".

Липсва централизиран орган, който да отсява зърното от сламата, коментира професорът: "Липсва орган, който да казва, да отсява, да предава истината в нейната чиста, последна, научно обоснована форма, базирайки се на последните данни".

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
21169 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Covid-19

2020.09.15 | 23:06

7
Въпросния професор го бяхме посетили преди време. Беше много любезен и внимателен,след това ни прие в болницата по това време работеше във ВМА а долу на 2 етаж имаше "частна" клиника 50лв преглед и след това ни прие горе във ВМА пулмолугията и там се почнаха да се дават едни пари за това за онова и всеки си има един подчинен или доверено лице разбира се, неговия чивек беше д.рПавлов.Преди изписватени ни казаха че трябва да купим един апарат който без него ако излезем може да не ни е достатъчен кислорода в тялото здр. Каса не посреща нищо съответно апарата струваше 8000лв.това много пари,поровичка се в интернета и разбрах че в цял свят е безплатно само в България се плаща както и да е от тук от там намерихме пари и го купихме и след това всяка година посещавахме ВМА или станахме клиенти защото това означаваше едно "ПАРИ".След последното ни посещаване ни изписана не излекувани със уговорката че ще ни приемат отново. Тази работа не ми изглеждаше чиста,заминахме за Турция за да разберем какво всъщност ни има попитаха ни дали имаме ренген на белите дробове като тръгна да търся в документите се оказа че при посещение на 4г.на едно и също лечебно заведение ВМА те всъщност не се направили нито едно ренген за последните 3г.Професора който беше там остана много учуден защото всички епикризи бяха преведени на турски език. Беше дълъг ден прегледи, изследвания и т.н.На другия ден разбрахме че става въпрос за тумор на белия дроб след всичко това,но беше много късно защото туморът беше стар те не бяха и направили и снимка на белия дроб професора каза че е късно и няма смисъл да пилеем пари а и ги нямахме. Заминахме за чужбина защото имахме познати и ни каза че може да се възстанови има ли са подобен случаи.След пристигането си бяхме приети в болницата по спешна нетложна помощ положението се беше влошило,но докторите всичко бяха взели под контрол и след това ни уведоми ха за тумора които съществува.Каза ни че без документи нищо не може да се направи а лечението е много скъпо ние бяхме за действали всичко но просто се съвпада ха с почивни и празнични дни нещата се удължиха и ние е не можахме да издържим повече. Сега не знам проф.Костов който много знае защото системата ни убива защо не се грижите за народа си а тя да се грижи за родината си,а сме пръснати.Знае те ли което е най-лошото българите са на изчезване, турците са на тръгване ще останат само циганите!!!
Мамуд

2020.09.15 | 07:23

6
Не е нужно да си професор за да стигнеш до този извод.

2020.09.14 | 22:35

1
Има един въпрос към този професор. Ти защо си бе маска бе бай х.у.й или теб моментите на кинематика и механика (все съм си мислил че кинематиката е раздел от механиката но не съм професор все пак) на аерозолния поток не те ловят

2020.09.15 | 06:38

5
Ти пък защо изобщо коментираш. Вземи се скрий.
Lissa

2020.09.15 | 02:07

4
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexcris.Com

2020.09.15 | 00:42

3
айде ве , ка'жи чесНо

2020.09.14 | 23:20

2
В на майка ти птката сме, на околовръстното .. боклуци лакей такива без грам достойнство

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини