Откриха молекула на РНК, способна да потиска размножаването на коронавируса

  • 14 септември 2020 20:37

  • 3387
  • 3
Откриха молекула на РНК, способна да потиска размножаването на коронавируса
© pixabay

Руски молекулярни биолози откриха в клетките на човека и на мишки молекула на РНК, способна да се съединява с частици на различни видове коронавируси и да забавя тяхното размножаване, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Младшият научен сътрудник от Националния изследователски университет в Москва Степан Нерисян изтъкна, че екипът е открил частицата микроРНК miR-21, която е способна да се свързва с всички човешки коронавируси.

Най-малко 7000 медицински специалисти по света са станали жертва на COVID-19

Предполага се, че вирусът я използва за забавяне на своята репликация в началния етап на заразяването, за да отложи активния имунен отговор на организма. Клетките на човека и на другите живи същества изработват големи количества къси нишки РНК. Те гъвкаво управляват активността на едни или други гени, като се свързват с тъй-наречената матрична РНК, своебразни "работни копия" на дадени участъци на ДНК, които клетките използват в качеството на шаблони за съставянето на белтъците. Изкуствените копия на подобни микроРНК активно се използват в наши дни в експерименти и се разглеждат като един от възможните способи за борба с рака и други заболявания.

Екипът на Нерисян е могъл да отдели четири семейства микроРНК, които се свързват с всички коронавируси, които се срещат при човека. При опити с мишки било установено, че когато са заразени с вируса на атипичната пневмония, концентрацията на цитираните молекули mir-21-3р била осем пъти по-висока в клетките на белите дробове на болните гризачи. С тях патогенът се стреми да бъде по-малко забележим за резкия имунен отговор в първите етапи от развитието на инфекцията, когато той лесно може да бъде унищожен.

От тази особеност на коронавируса учените могат да се възползват по изкуствен начин като се повиши концентрацията на молекули miR-21-3р в организма на болния или чрез блокиране на тяхното изработване.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
3387 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Lissa

2020.09.15 | 02:08

3
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexcris.Com

2020.09.14 | 23:34

2
а аз открих на майка ви п утката

2020.09.14 | 23:33

1
а на майка ви п утката не откриха ли?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини