Децата са ни най-скъпи! Ето защо родителите настояват за модерна болница и ефективно лечение!

  • 17 септември 2020 12:25

  • 862
  • 3
Децата са ни най-скъпи! Ето защо родителите настояват за модерна болница и ефективно лечение!
© Pixabay

Изграждането на Национална детска болница е мечта на българските родители от години, особено на онези, чиито деца са имали нужда от лечение или по-дълъг престой в лечебно заведение. Вече има готов проек за изграждането й, а очакванията са големи.

Още с лансирането на идеята обаче имаше противоречия, като родители и архитекти, а така също и проектанти изказаха своите притеснения. Преди всичко за това, че не бива бъдещата болница да се изгражда върху старо скеле в двора на "Александровска болница". Имаше и реакции, че се отпуска сериозна сума за изграждането й, без да има консенсус от всички заинтересувани страни. Последваха и протести, съпъствани от среща с премиера Бойко Борисов. На нея се постигна съгласие проектът да започна наново - на нов терен и при изцяло спазване на всички изисквания за строеж.

"C мнoгo любoв иcĸaмe дa нaпpaвим нoвaтa дeтcĸa бoлницa. Heщo, ĸoeтo e зaчeнaтo в пpoблeм, ĸaĸвoтo и дa нaпpaвим, и злaтнa дa я нaпpaвим тaзи бoлницa, винaги щe имa нeдoвoлни oт нeя. Зaтoвa peшиxмe дa я cъбopим cтapaтa cгpaдa, нo мяcтoтo e мнoгo дoбpo, в ĸлъcтep oт дpyги бoлници, в пapĸoвa cpeдa", обясни тогава премиерът.

Тази седмица по инициатива на Министерство на здравеопазването се състоя обсъждане за изграждането на Националната многопрофилна детска болница. Това събитие идва като че да тушира притесненията около това, че лечебното заведение ще бъде построено по всички стандарти. 

Въпросителните обаче остават. Novini.bg потърси мнение от родители, които се включиха в публичната кампания "Болницата, която искаме".

Христина Лишник, консултант по бебеносене сподели, че трябва целият процес да започне изначално.

"Редно е цялата процедура да се рестартира и да има нов конкурс и модерна болница на ново място или пак в двора на Александровска, но на по-голяма площ. Искаме модерна, многофункционална болница, която ще се използва десетилетия и ако претупаме днес нещата това ще рефлектира върху здравето на поколения деца", заяви тя. 

Въпреки срещата с Борисов вчера, протестите за новата детска болница продължават

Лишник смята, че трябва да има избран изпълнител, определен с широк прозрачен конкурс. Привърженик е и на това да има Обществен съвет, който да включва родители и експерти, независими от МЗ, за повече прозрачност.

Кремена Кунева, автор на проекта #ЗаДоброто, е на мнение, че има бавене по съществените неща. 

"И ако продължават с този темп на работа и комуникация, няма да се осъществи нищо. Лекарите не знаят добре проблемите със сградата, архитектите не могат да решат проблемите на съсловието, ако те не са единидушни, че децата заслужават най-доброто", подчерта тя. 

Кунева е категорична, че е от особено значение видът на болницата. Тя и други майки настояват за болница с модерен вид, която да направи престоя на децата по-приятен. 

Мнение по темата пред БНР изрази и проф. д-р Николай Младенов, главен координатор на експертния съвет по “Спешна медицина”

"Все още нещата са в един етап като биполярно разстройство. Обществеността и експертите се лашкат в това какво ще се прави с тази болница", каза той.

Важен акцент, който лекарят посочи, е, че бъдещата болница ще бъде университетска болница, няма да бъде само градска болница, а национален консултативен център за цяла България.

По време на дискусията за нова болница в понеделник се чуха мнения и за това, че няма проблем болницата да се реализира върху строежа на старото скеле в двора на Александровска.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
862 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.09.17 | 13:57

3
ioncheva e go-golema ot lucas film,sabirashe cigani da snima v karierata nad selo markovo-plovdivsko,afganistanski sujet,maistorka wa maina

2020.09.17 | 13:03

1
Черепа има 700 милиона лева, Цветан Василев има милиони, Елена Йотова е със заплата на евродепутат, Станишев си почива на яхтата, всички от БСП са кредитни милионери и Доган още е в имението си, Слави Трифонов също е милионер. В тях са парите и затова няма пари за детски болници и лечение на деца. Олигархията продължавада краде и да се брани, а бедното население продължава да събира капачки от внушаване на вина.

2020.09.17 | 13:07

2
Пардон, Йончева. Йотова също е с незаслужена заплата.

Добави коментар

Водещи новини