Изолационни кабини в училищата срещу COVID-19

  • 03 септември 2020 20:12

  • 1767
  • 4
Изолационни кабини в училищата срещу COVID-19
© bulphoto (архив)

Пандемията от коронавирус очертава една по-различна учебна година. Началото ѝ ще е присъствено, но някои учители ще са с маски, децата не трябва да се струпват по коридорите.

Просветното министерство публикува 30 страници препоръки към училищата, една от тях е обособяване на място за изолиране на ученик или лице с грипоподобни симптоми.

Учители се застраховат срещу COVID-19

Ръководството на 119 СУ ”Академик Михаил Арнаудов” решава павилионът за портиер да изпълнява предназначението си и на изолатор. Директорът на Диян Стаматов обясни пред БТВ, че във времето, през което детето ще изчака родителя си, може да бъде с педагогическия съветник, психолога или медицинската сестра.

„Ако те са заети, с ръководството. Имаме пълен екип, който винаги се е грижел за деца, които имат някакъв моментен проблем“, посочи Стаматов и уточни, че за целта са предвидени още две помещения – на първия етаж и лекарския кабинет.

А избора на място защитава с факта, че няма свободна стая.

Цветана Милчева реагира бурно в социалните мрежи. „След като от десетилетия в училищата няма лекари, а е щастие, ако има медицинска сестра, кой ще бъде с децата в будката изолатор на пътя, докато си ги приберат родителите? Като е тръгнало на иновации, предлагам освен будки да бъдат издигнати и вишки, за наблюдение на ситуацията и за още по-сигурна изолация на болните”, написа Милчева.

В столичното 105 ОУ "Атанас Далчев" са избрали мястото за изолиране да бъде цяла класна стая, която се намира в близост до лекарския кабинет. „Това ще доведе до затруднение при провеждане на дейностите по интереси, но в крачка ще променяме места и ситуации”, посочи директорът на училището Цветанка Костадинова.

Мерките важат за ученици от 1 до 4 клас. Децата ще се допускат отново в присъствено обучение само срещу медицинска бележка от семейния лекар, че е клинично здрав и това е допустимо.

Последвайте канала на

Novini.bg
1767 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2020.09.04 | 12:41

4
пълна гавра с децата на България! Ако родителите не скочат сега, ще призная това, в което не вярвах - че България загива безвъзвратно!
Една Майка

2020.09.04 | 09:51

3
Поредният грозен и безотговорен експеримент с децата ни! Не ми се ще да мисля как ще я оплескат пак! ПЪЛНО БЕЗОБРАЗИЕ!
хуманен кучкар

2020.09.03 | 23:41

2
ще докарам мойто куче да ги гледа и ще му кажа: Ако не слушаш, ще те заключа ето като тези
Българин

2020.09.03 | 23:19

1
Поредната лудост, да се отнасяш с болен като с престъпник, в изолатор - будка...Само че това са деца и нищо хуманно няма в тази тактика.

Добави коментар

Водещи новини