Епидемиолог коментира как ваксината ще неутрализира COVID-19

  • 25 август 2020 16:13

  • 3949
  • 5
Епидемиолог коментира как ваксината ще неутрализира COVID-19
© Bulgaria on air

Резултатите от първи и втори стадий на клинични проучвания бяха доста обнадеждаващи. От самото начало на лятото са в трета фаза на клинични проучвания, които се извършват с хиляди доброволци на няколко континента. Целта на тези проучвания е, изследвайки действието на ваксината, да се потърсят потенциални редки реакции и да се измери колко добре тя пази. Tова обясни епидемиологът и преподавател по тропическа медицина в лондонско училище д-р Петър Марков.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33015

Пред Bulgaria on air той каза, че създаването на ваксина е позитивна надпревара между страните. Определи го като предизвикателство на човечеството. 

Удължават до края на септември извънредната епидемична обстановка?

"В момента, в който имаме работеща ваксина и тя бъде разпространена, много бързо ще обърнем епидемията в наша полза. Това е ключът към контрола. Няма друг устойчив механизъм епидемията да бъде спряна", категоричен бе епидемиологът.

Д-р Марков е на мнение, че преди да живеем достатъчно дълго с вируса, няма как да знаем колко трае имунитетът ни към него. По думите му коронавирусът доста мутира, но ако имаме ваксина, тя ще намали шанса за неблагоприятна мутация.

Според него най-добрата стратегия е държавните власти да следят броя на новозаразените, броя на смъртните случаи и на приетите в интензивни отделения към всеки един момент, след което да нагаждат епидемиологичния отговор спрямо това. 

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
3949 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2020.08.25 | 17:31

3
къде са сега антиваксърите....само говорят глупости по медиите...как щяло да ни ваксинират нано-частици за да ни контролират...въпросът е защо да ни контролират и за какво ....богатите по Земята отдавна са разбрали, че колкото повече има потребление в международен план, толкова повече пари ще печелят....дреме му на Бил Гейтс, дали някой в България, ще си опъне палатката на жълтите павета или в Люлин ще пържи кюфтета на балкона :-)
Даниел

2020.08.25 | 17:42

5
Като дойде времето ще се ваксинираш и ше бъдеш спокоен вече, че неваксинираните ще те заразят.
КовидманЯк.

2020.08.25 | 17:33

4
А какво ще бъдат социалните ограничения на хората отказали "ваксината"? Ще има на ли наночастици в нея чрез които да се проследява дали човек е ваксиниран?
Бай Васо Сърбеца

2020.08.25 | 16:52

2
Гербава смрад ще напълним крематориумите с вас и семействата ви! Шкафчето

2020.08.25 | 16:51

1
Ще неутрализира дръжки !

Добави коментар

Водещи новини