Проучване: Всеки четвърти лекар е с хипертония

Тревожна статистика за медиците у нас. Всеки четвърти лекар страда от постоянно повишено кръвно налягане - хипертония. Това сочи национално проучване на Българския лекарски съюз.

Половината от хората, които ни лекуват, са били жертва на агресия по време на работа. В изследването, което е първо по рода си от десетилетия, са участвали над 1000 лекари от цялата страна.

За 20 години броят на личните лекари у нас намалял с над 40%

На ден личният лекар доктор Людмил Джурджов от Монтана преглежда десетки пациенти. Работният му ден надхвърля десет часа.

„Колкото по-дълго си в сферата на здравеопазването, толкова не ти достига времето за почивка, чувстваш се изморен и повече време ти е нужно, за да можеш да починеш и компенсираш”, обяснява д-р Джурджов пред Нова телевизия. 

Но пациентите признават, че не могат да чакат и разчитат на него по всяко време на денонощието.

Лекарите още по-стресирани в условия на COVID-19. БЛС: Оставете ни да работим спокойно!

Доктор Джурджов като повечето негови пациенти си има рецептурна книжка, а като голям процент от колегите му е и с хипертония.

„Така че ние поне редовно си взимаме хапчетата и спазваме поне това, за разлика от много пациенти, които неглижират проблема”, обяснява д-р Джурджов.

Първата мярка, която трябва да се въведе, според Българския лекарски съюз, е колегите им да не работят над 60 часа седмично.

„На второ място, условията, в които работят като психически комфорт трябва да бъдат такива, че да има възможност човек да се възстанови от срещата с натоварващите случаи”, обясни д-р Иван Маджаров, председател на Български лекарски съюз.

А според доктор Джурджов рецепта за лекарските трудности няма как да се напише.

„Няма рецепта. Това е избор. Или ще работиш и знаеш, какви са последиците, или няма да ставаш лекар”, заявява д-р Джурджов.

Коментари

  1. 2020.08.11 | 15:57
    то и всеки втори не-лекар е с хипертония, ама кой го интересува
  2. 2020.08.11 | 01:54
    Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в -- Sexcris.Com
  3. 2020.08.10 | 23:29
    да намалят пиенето и да отслабнат
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Избрано от Интернет