Проф. Радостина Александрова: Доста обещаващо е лечението на COVID-19 с плазма

Ситуацията с разпространението на COVID-19 по света и у нас е динамична. Към момента няма нищо тревожно, въпреки това трябва да сме внимателни и отговорни. Не бива да пренебрегваме личните средства за защита - трябва да разберем, че това не се налага самоцелно, не е каприз. Това каза в сутрешния блок на БНТ проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 12573

Според нея най-важният въпрос е защо хората боледуват по различни начини - някои почти не усещат, а при други нещата са много драматични. Вероятно влияят много фактори - "нашата имунна система, срещата ни преди това с подобни човешки коронавируси", и еднозначен отговор няма да има, предположи тя.

"Има хора, при които се срещат варианти на определени гени, които допринасят заболяването да протече по по-тежък начин. Това са данни от проучване, проведено с около 4 000 пациенти в Испания и Италия. Тези гени са свързани с функционирането на имунната си система, с инфектирането на клетката с вируса", обясни вирусологът.

Коронавирусът взе две жертви у нас, 54 души са излекувани

Тя уточни, че проучванията са в началото и все още не е открит ген, който да е маркер за по-тежко прекарване на болестта.

По думите ѝ напоследък намира потвърждение тезата, че предишните срещи на имунната ни система с коронавирусите, които предизвикват 15-30% настинки, ни помагат да се справим по-лесно с COVID инфекцията.

"Лечението с плазма е доста обещаващо. Идеята там е, че в плазмата на хората, които са преболедували, има неутрализиращи антитела. Те са изградени конкретно срещу този вирус и могат да го неутрализират", каза още тя.

 
Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 12573

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.08.10 | 09:49
    а до колко души ще стигне това лечение с плазма?! До няколко миропомазани!
  2. 2020.08.10 | 09:21
    България има НАЙ - ПОДКУПНИТЕ МЕДИИ - цял месец показват 15-20 пияндета как ,, протестират '' - ОТВРАТИТЕЛНИ МЕДИИ
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Избрано от Интернет