Антирекорд по заразени с коронавирус в Благоевградско

  • 07 август 2020 13:18

  • 7338
  • 1
Антирекорд по заразени с коронавирус в Благоевградско
© Pixabay

Областният оперативен щаб в Благоевград заседава днес за състоянието на лечебните заведения. Причината е увеличеният брой заболели с COVID-19.

Само за вчерашния ден в областта бяха установени близо сто нови случая на коронавирус. През изминалата седмица на няколко пъти случаите за денонощие достигаха нови антирекорди.

На заседанието днес е обсъдена натовареността на лечебните заведения, каза на брифинг пред журналисти областният управител Бисер Михайлов. Към момента сто и шестдесет са болните от COVID-19, които са настанени за лечение в болниците в областта, посочи той. Свободните легла за лечение на коронавирус инфекции са 53.

В Благоевград готови да преобразуват в COVID-болница поделението

Най-много са настанените за лечение в болницата в Гоце Делчев - 43. Свободните легла там са осем, но се очаква в началото на следващата седмица да бъдат изписани пациенти, които вече са излекувани, посочи областният управител.

Един пациент в момента е в тежко състояние, той е настанен в МБАЛ - Благоевград. В лечебното заведение се лекуват още 35 човека, свободните легла са пет, но при необходимост могат да се разкрият още 25 в хирургичното отделение. Свободните легла за реанимационно лечение в болницата в Благоевград са 10, като при необходимост в лечебното заведение могат да се настаняват тежки случаи от другите болници в областта, посочи Бисер Михайлов.

В Разлог, където вчера беше установено огнище на коронавирус в цех, има шест свободни легла. В лечебното заведение в града се лекуват дванадесет пациенти с доказана коронавирус инфекция.

Огнище на коронавирус в шивашки цех в Разлог

Към момента в едно от отделенията тече ремонт, който ще приключи до няколко дни. С това ще бъдат освободени още десет легла за прием на болни от COVID-19, посочи областния управител.

Настанени за лечение пациенти има и в останалите болници в областта, но капацитетът им не е запълнен.

В момента здравната система и болничните заведения в област Благоевград могат да поемат натоварването, обобщи Бисер Михайлов. Осигурени са необходимите предпазни средства за медицинския персонал. Въпреки това лекарите и персоналът са на предела на силите си, изтъкна областния управител.

42 са новорегистрираните случаи на COVID-19 в Благоевградска област

Той посочи, че натоварването на системата зависи от поведението на хората и призова към отговорност и спазване на мерките, предприети за ограничаване на епидемията.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
7338 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
през просото и после олелеееее

2020.08.07 | 16:34

1
Хората спазващи мерките са единици.Маските се носят по задължение и не покриват носа,нито в метрото,нито в магазина,нито в аптеките..Дори лекарите са или без маски или с открит нос.Такава липса на дисциплина е отчайваща.Опасявам се,че думите на Мутавчийски наесен ще се сбъднат.

Добави коментар

Водещи новини