Лекарите още по-стресирани в условия на COVID-19. БЛС: Оставете ни да работим спокойно!

  • 07 август 2020 13:25

  • 805
  • 0
Лекарите още по-стресирани в условия на COVID-19. БЛС: Оставете ни да работим спокойно!
© Pixabay

Българският лекарски съюз (БЛС) призова гражданите отново да бъдат внимателни заради коронавируса и да пазят както себе си и близките си, така и медиците.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

"В условията на Covid-19 беше успешно реализирана първата в България донорска ситуация. Независимо от тежките условия, в които сме принудени да работим през последните месеци, българските лекари за пореден път показаха, че владеят медицина на световно ниво", обявиха от съюза.

Оттам обърнаха внимание на стреса, пред който са изправени всички. От БЛС съобщиха за проведено проучване "Здравни проблеми на работещото население и лекарското съсловие". Данните сочат, че всеки втори медик изпитва психическо изтощение при работа.

Голям скандал след смъртта на 19-годишния абитуриент, отишъл си от COVID-19

"Нека не забравяме, че проблемите, свързани с лечението на нашите пациенти, не приключват с излизането от лекарските кабинети. Ако към това прибавим и тревожните резултати, че всеки втори лекар е бил жертва на вербална агресия по време на работа (48%), трябва ясно да заявим, че да си лекар в България е задача на границата на човешките възможности", отбелязват от БЛС.

"От БЛС призоваваме – Оставете ни да работим спокойно! Използването на обидни квалификации, агресия и закани за саморазправа са накърняващи човешкото достойнство и категорично неприемливи. Невъзможно е да работим в условията на недоверие и страх от саморазправа. Агресията, както и езика на омразата, пречат на всички нас и рушат доверието помежду ни. Призоваваме за спазване на моралните ценности и професионална етика. Ние, лекарите на България, отново се обръщаме към цялото българско общество: Пазете ни! Само заедно можем да се справим! От БЛС се обръщаме към всички колеги, които от месеци работят на ръба на изтощението.
Благодарим Ви колеги, ценим Вашата работа, отдаденост и безценната помощ, която денонощно оказвате на пациентите", се казва още в становището на гилдията.

У нас извънредната епидемична обстановка беше удължена до края на август. Към момента случаите на коронавирус са над 13 000. Починалите пък са 435, а оздравелите - 7374. От Националния щаб за борба с коронавируса следят внимателно ситуацията в очакване на есента, когато може да има по-големи проблеми заради настъпването на сезонния грип. Различни болници в страната вече се оплакват, че капцитетът им е запълнен.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
805 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини