Как да се пазим от COVID-19: Търсете дезинфектанти, които съдържат минимум 70% алкохол и са в течно състояние, а не гел

Купувайте само дезинфектанти, които са одобрени от министерство на здравеопазването. Всичко останало е заблуда и не пази здравето от коронавируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18365

Това обяви държавният здравен инспектор Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил в първия онлайн уебинар, посветен на COVID-19 и мерките за дезинфекция. Инициативата "COVID-19: ситуацията, пациентите, решенията, прогнозите” е на Националната пациентска организация. В нея се включиха главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил, зам.-генералният директор на Българския червен кръст д-р Надежда Тодоровска и председателят на УС на НПО д-р Станимир Хасърджиев.

На уебинара стана още ясно, че дезинфектантът задължително трябва да е минал през изпитания в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести, да е от проверен производител, да е с поне 70 на сто спиртно съдържание и да е в течно състояние, а не под формата на гел. Това е така, защото течността по-лесно достига до всички гънки на кожата и се разнася по-ефективно.

Събитието е първото от поредица уебинари, насочени към пациенти и техните близки, работодатели и служители, заетите в сферата на обществените услуги, работещи в обществени институции и т.н., относно трите принципа на дезинфекция, дистанция и дисциплина, в условията на пандемия.

Когато няма ваксини, дезинфектантите играят ключова роля, обяви д-р Кунчев. По думите му на пазара в момента има над 100 козметични продукта, които претендират, че са дезинфектанти, но те не могат да гарантират здравето на потребителите. Според Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил хората трябва да четат внимателно етикетите, където е указан номера на разрешителното от МЗ. Фирмите-производителки пък трябва да се проверяват в специален списък на здравното ведомство.

В момента има намаление с около 20 на сто на заразените в България, което може би означава, че инфекцията намалява, каза още д-р Кунчев. Вълната, която премина през Балканите, сега се насочва към Европа, предупреди държавният здравен инспектор.

Съдържанието на дезинфектанта трябва да е адекватно на нуждите, заяви д-р Тодоровска. Според нея при всички параметри, цената също е фактор – той трябва да бъде достъпен за всички, които искат да опазят здравето си и на своите близки. Колкото и да се контролираме, все пак докосваме лицето си, затова дезинфекцията и миенето на ръцете е изключително важно, предупреди още д-р Тодоровска.

„Въпреки широката кампания за предпазване от COVID-19, напоследък хората буквално пренебрегват не само социалната дистанция и носенето на маски, но дезинфекцията, която е жизненоважна на фона на предстояща втора вълна на коронавирус“, коментираха здравните експерти по време на уебинара „Това, от своя страна, заплашва човешки животи - не само на възрастните и на хората с хронични заболявания. Наблюдава се по-лесно предаване на заразата и смъкване на възрастта на новорегистрираните положителни случаи и на тези, които подлежат на лечение. Има тенденция на нарастване на новооткритите случаи и това е резултат от масовото неспазване на мерките“, допълни д-р Хасърджиев.

На уебинара бяха обсъдени още мерките, които държавата и местните власти трябва да предприемат, за да гарантират, че дезинфекцията на обществени места, включително заведения за обществено хранене и магазини е достатъчно ефективна, за да се гарантира здравето на посетителите. Обсъдена бе и актуалната ситуация в страната и прогнозите за развитието на COVID-19 епидемията.

От началото на пандемията в България, Националната пациентска организация (НПО) постоянно инвестира усилия в превенцията срещу COVID-19. Създаден е информационен сайт www.covid.npo.bg, в който на достъпен език е публикувана достоверна научна информация към специфичните групи пациенти с хронични заболявания и лекуващите им лекари, както и информационна линия 0800 14 515 за консултация на пациенти по конкретни заболявания от медицински специалисти.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18365

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.08.06 | 19:32
    stiga ste lagali horata korona virusa e obiknoven grip doktor mangarov vi go kaza vav o4ite na vsi4ki vsi4ko go pravite za da lapate parata kato behme zatvoreli darjavata kazvahte 4e sme nai dobrite i kato razbrahte 4e nema da ima para za darjavi koito nqma bolni po4nahte da ka4vate bolnite i zaradi protestite dignahte bolnite ne ni mislite za prosti kak taka na moreto vav slan4aka i ostanalite 4ernomoria nema bolni a naroda e gaz do gaz i vseki e bez maska stiga ste lagali vsi4ko e zaradi tez miliardi trebva da ima opredelen broi bolni za da vzemite miliardite i vie go postignahte s lajite bog da ve nakaje do 1
  2. 2020.08.06 | 16:20
    Този гел е отврат
  3. 2020.08.06 | 16:16
    А този гел който произвежда Розаимпекс става ли
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

На фона на ваксинираните общински съветници от Сандански, смятате ли, че планът за ваксинация е адекватен?

На фона на ваксинираните общински съветници от Сандански, смятате ли, че планът за ваксинация е адекватен?

Избрано от Интернет