Всеки четвърти медик страда от повишено кръвно налягане, сочи проучване

Всеки четвърти медик страда от повишено кръвно налягане, а половината от лекарите в страната са били жертва на агресия по време на работа.

Това съобщиха от Българския лекарски съюз /БЛС/, цитирайки данни от проучване "Здравни проблеми сред работещото население и лекарското съсловие".

Проучването е било извършено от социологическа агенция "Тренд".

В него са участвали над 1000 лекари от цялата страна и 1207 от заетите в други сфери. Хипертония имат 15 на сто сред работещите в други сектори, показва още проучването. При 11 на сто от лекарите се срещат и други хронични заболявания и при 2 на сто от работещите в други сектори. Данните показват, че и в двете изследвани групи заболеваемостта има пряка връзка с възрастта. Повече са и медиците, които отговарят, че изпитват психическо изтощение при работа.

Почти всеки втори медик изпитва психическа умора, докато това е проблем за 36 на сто от заетите в други сфери. Данните показват още, че лекарите между 40 и 60 години страдат най-много от психическо изтощение, като по-високи са стойностите при жените.

Тревожни са резултатите, свързани с агресията, допълниха от БЛС, посочвайки, че 48 на сто от лекарите са били жертва на вербална агресия по време на работа. За сравнение всички останали професии са се сблъсквали с агресията в много по-малки мащаби -17 на сто.

За физическа агресия споделят 7 на сто от лекарите, като за останалите професии този процент е 3 на сто. Групата между 40- и 60-годишните работят най-много часове. Лекарите, които работят над 60 часа седмично, са близо 6 пъти повече в сравнение с хората, развиващи се в други професии.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Избрано от Интернет