Ръкавиците не винаги предпазват от коронавируса

  • 29 юли 2020 21:10

  • 1374
  • 2
Ръкавиците не винаги предпазват от коронавируса
© pixabay

Носенето на ръкавици като предпазна мярка може да не защити хората от COVID-19, защото им дава измамно чувство за сигурност, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Всъщност ръкавиците не предлагат никаква сигурност, казва д-р Алисън Бартлет, специалист по инфекциозни болести в университета на Чикаго, САЩ.

Вирусолози: Втората вълна на COVID-19 е на прага и може да е по-страшна от първата

Световната здравна организация съветва, че най-добрият начин да се спре разпространението на вируса е редовното миене на ръцете. Но много хора, които се страхуват от заразата, слагат ръкавици на ръцете, както покриват и лицата си с маски, за които изследванията сочат, че намаляват риска от предаване на вируса.

Според д-р Бартлет в това няма смисъл, защото вирусът може да оцелее върху ръкавиците, ако с тях докоснете заразена повърхност. Тя подчертава, че ръкавиците създават измамно усещане за сигурност, понеже не докосваме повърхностите с голи ръце. Но всъщност заразата се пренася от ръцете, ако докосваме с тях очите, носа или устата си. Дори и да сме с ръкавици, ако го правим, пак ще се заразим, напомня д-р Бартлет. Тя подчертава, че ако вирусът е попаднал върху ръкавиците, когато ги сваляме от ръцете си, той лесно може да се пренесе върху кожата ни.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1374 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ех

2020.07.29 | 21:37

1
Съдраха се от глупости ръкавиците не пазели ами силиконовите ракавици естествено че пазят свършваш работа хвърляш ръкавиците иси миеш ръцете
Вашето име

2020.07.30 | 07:02

2
Пазят реално да не се заразят другите. И ти може да не се заразиш ако често ги дезинфекцираш,. Но критичните моменти са когато си пипаш лицето с ръкавици или по тялото и не са дезинфекцирани или когато ги сваляш трябва да бръкнеш под ръкавицата за да може да я свалиш от ръката си и тогава може да се заразиш щото ръкавицата ти е запарила ръцете... после се пипаш и си готов заразен. Затова периодична дезинфекция на ръкавиците докато сте с тях, преди да ги свалите дезинфекция и след свалянето миене на ръцете със сапун до където е стигала ръкавицата и малко над това. И никакво пипане на лицето, ушите, носа, сега особено в тия жеги по потни части от тялото, което е адски трудно да не се пресегнеш и да не се почешеш.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини