Проф. Асен Балтов с предупреждение как да се лекува COVID-19

  • 28 юли 2020 10:18

  • 11662
  • 5
Проф. Асен Балтов с предупреждение как да се лекува COVID-19
© Bulgaria on air

42-ма са лежащо болните пациенти в УМБАЛСМ "Пирогов", петима са в тежко състояние. Останалите са в средно тежко. Това потвърди директорът на лечебното заведение проф. д-р Асен Балтов. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32999

В предаването "Опорни хора" по Bulgaria on air той уточни, че много от пациентите, които са на вентиларно дишане, са дошли много късно. Проф. Балтов коментира, че има пробив в лечението им преди това.

"Повечето от тях идват много късно, лекувани са вкъщи. Много от тях нямат дори рентгенова снимка и когато дойдат след 10-12 ден се вижда, че пораженията на белия дом са сериозни. Пропускът е, че няма комуникация между личните лекари и болницата", заяви той.

Според него трябва да се направи така, че джипито да има непрекъснат контакт с пациента си и при първия сигнал за влошаване, да го изпрати в болница. 

37-годишен мъж с диабет е сред новите жертви на коронавируса у нас

"Моята оценка е, че личните лекари малко не довършват работата докрай. И при най-малки съмнения за влошаване, веднага да се търси помощ през Центъра за спешна помощ", отбеляза Балтов. 

Той обърна внимание и на заболелите медици. В "Пирогов" за последния месец има трима новозаразени лекари, които обаче са хванали COVID-19 извън болницата. Общо заразените медици в "Пирогов" са 72-ма.

Проф. Асен Балтов подчерта, че има ръст на заболелите. Отдава това на "сериозния живот" през лятото. Посочи, че дневната база в София е около 100. Напомни на всички, че трябва да се спазват мерките и заради запазване на здравната система. 

"Еми, тази система на здравеопазването все пак не е пригодена да лекува само инфекциозни заболявания. За съжаление ще изостане другата работа, която не е по-малко важна- детски клиники, катастрофи. Много е важно да има възможност ние винаги да бъдем готови да помагаме, но да не забравяме, че имаме и други задължения", отбеляза специалистът.

Директорът на "Пирогов" призова и хората на протеста да са постоянно с маски, дори и да са навън. 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
11662 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2020.07.28 | 12:17

1
Ех,доктор Балтов,българите масово отбиват номера.Днес се загледах в магазин ,,Лидл"От почти 20 човека на касата само аз и продавачката бяхме с маска с покрит нос.Затова,трябва глоби по 50 лева на място,без право на обжалване.Липсата на здравна култура и егоизма ще ни онищожат.Дори ваши колеги не спазват здравни изисквания.Охраната не върши никаква работа,освен да следи за кражби.Обикновенно пуши на входа.
Явор

2020.07.28 | 22:13

5
В омв зарежда днес.. Нито клиентите, НИТО ПЕРСОНАЛА С МАСКИ...
Горг

2020.07.28 | 22:13

4
Точен коментар, колега.. Даже лекарите не носят над носа
алф

2020.07.28 | 13:25

3
1. Протеста - виновните за протеста са милиционерите от ГЕРБ 10 години ГЕРБ 10 години купупция 10 години КОВИД ............. 2. Катастрофи - пътищата са тотал щета виновните са пак милиционерите на герб и други милиционери защото не затварят зле пътищата който ГЕРБ строят а замазват на засраното и ето го резултата КАТАСТРОФИ. ДА ТАКА ЩЕ Е ДОКАТО ИМ ПОЗВОЛЯВАМЕ
моя грешка от бързане

2020.07.28 | 12:19

2
унищожат

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини