Код здраве: Как да се грижим за зъбите си

Едно от първите неща, които забелязваме, когато се запознаваме с някого, е усмивката му. А всеки знае – първото впечатление е много важно, особено ако професията ни е свързана с постоянни срещи и нови хора. Често обаче, залисани в бързината, рутината и ежедневните задачи, не обръщаме внимание на това доколко правилно се грижим за здравето на своите зъби и венци. И така, неусетно, стигаме до зъболекарския стол.

Всеизвестен факт е, че в една от най-рисковите групи са пушачите. Затова в днешния епизод на „Код здраве“ Радина Василева разговаря с д-р Димитър Ковачев за това как да се грижим правилно за зъбите си, за да имаме блестяща усмивка, какви правила трябва да спазваме, какви са рисковете от тютюнопушенето за оралното здраве и как да се справим с тях, както и както и кои са най-големите грешки и пропуски, когато говорим за орална хигиена.

„Пропуските, които забелязвам, че пациентите ми най-често допускат, най-генерално са четири. Първо – немиенето на зъбите по два пъти дневно. Второ - почистването с конец – много малко хора го правят, а е изключително полезен метод за почистване на междузъбното пространство и страничните участъци, където най-често се развива кариес. Трето - в последно време започна да се налага оралният душ, който също е много полезен, независимо от разтвора, който се ползва към него. Четвъртият способ са ултразвуковите четки. Конецът за зъби и оралният душ препоръчвам да се прилагат само вечер“, коментира специалистът по дентална медицина.

По отношение на търкането на зъбите с четката се оказва, че допускаме елементарни грешки, които водят до нараняване на венеца, което може да доведе до оголване на кореновата повърхност на зъбите – състояние, което е болезнено и много неприятно.

Като един от рисковите фактори д-р Ковачев сочи и подсушаващото действие при пушачите заради катрана в конвенционалните цигари.

„Образуването на зъбен камък, отлагането по зъбите и кашлицата при дългогодишните пушачи драстично намаляват сред тези, които използват системи за нагряване на тютюн. А кървенето на венците, което се наблюдава при част от тях, най-често се дължи на други съпътстващи заболявания“, разяснява д-р Ковачев.

Кои са храните, които зъбите не обичат, както и тези, които помагат да поддържаме добра орална хигиена, вредно ли е кафето за зъбите, както и има ли алтернатива за хората, които не могат да се откажат от тютюнопушенето, вижте във видеото:

Кой е днешният ни гост накратко:

Д-р Димитър Ковачев е специалист по дентална медицина. Придобива квалификацията си в Медицинския университет в Пловдив през май 2012 г. и веднага след това стартира денталната си практика. Има богат професионален опит в спешен хирургичен кабинет. Тясно професионалните му интереси са фокусирани върху терапевтичната и естетическата дентална медицина. Д-р Ковачев е избран за член на Контролната комисия към Районната комисия на Българския зъболекарски съюз – Пловдив. Номиниран е за „Дентален мениджър на годината“ през 2017 г. , а през 2019 г. е водещ на церемонията „Дентален мениджър на годината“ заедно с д-р Неделя Щонова.
 

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS

 

Коментари

  1. 2020.07.24 | 12:08
    Поздравления за интересното предаване и гост!
  2. 2020.07.24 | 10:33
    Най-голямата грижа за зъбите е , когато си държим езика зад тях!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Имате ли познати, преболедували или станали жертви на COVID-19?

Имате ли познати, преболедували или станали жертви на COVID-19?

Избрано от Интернет