Швейцарски лекар предупреди, че шлемовете са ненадеждни срещу COVID-19

  • 15 юли 2020 16:47

  • 3457
  • 2
Швейцарски лекар предупреди, че шлемовете са ненадеждни срещу COVID-19
© Getty Images

Главният лекар в швейцарския кантон Граубюнден, в който са Санкт Мориц и Давос, предупреди ресторантите да не разчитат на пластмасовите шлемове за предпазване на служителите от новия коронавирус, като каза, че те създават "лъжливо чувство за сигурност", предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Предупреждението засяга стратегиите при отваряне на някои ресторанти, хотели и други бизнеси, свързани с туризма. В Германия в някои провинции е разрешено работещите в сектора на услугите да носят визьори, а други изискват те да са с маски.

В швейцарските ресторанти не е задължително работещите да носят защитни средства за лице, но някои са въвели такова изискване, поясни БТА.

Русия съобщи за 6422 нови случая на коронавирус и отмени задължителната карантина за пристигащи

Марина Ямники, главният лекар на кантона Граубюнден, каза, че маските за служителите, които не могат да поддържат дистанция от 1,5 м, са по-добро решение от прозрачните шлемове, закрепвани с лента за главата.

"Анализ на случаите и пътя за разпространение на болестта показва, че пластмасовите шлемове, които се използват в ресторантьорството, не предлагат достатъчна защита", заявиха от офиса на д-р Ямники. - Има случаи на заразени хора с шлемове".

Предупреждението напомня, че шлемовете имат помощна роля в защитата срещу COVID-19, а за ефикасно предпазване са необходими физическа дистанция и маски за лице.

Германският институт "Роберт Кох" уточни, че маските са по-добри, защото "забавят скоростта на дъха и разпръскването на слюнка и секрет", докато визьорите само "улавят капчиците, попаднали на екрана".

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 
 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
3457 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.07.15 | 17:54

2
Набутайте си лайняните маски в насраните г.зове

2020.07.15 | 17:53

1
Шлемове, маски, ръкавици - пълно порно...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини