Антителата срещу COVID-19 се предават на бебето от майчината кърма

  • 15 юли 2020 12:18

  • 317
  • 0
Антителата срещу COVID-19 се предават на бебето от майчината кърма
© Getty Images/Guliver

Антителата срещу новия коронавирус, които присъстват в организма на преболедували жени, се предават на бебетата им чрез кърмата, предаде ТАСС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Агенцията цитира Татяна Руженцова, ръководител на клиничните изследвания към руския регулатор Росспотребнадзор. Тя изтъкна обаче, че тези антитела не са достатъчни за пълното предпазване на кърмачето.

Изследователи на коронавируса изучават всичко - от кърмене до взривни технологии

"На нас са ни добре известни преимуществата на кърменето, чрез което постъпват в организма на бебето имуноглобулините на майката, защитаващи го от инфекция. При кърмачетата съдържанието на стомаха и на дванадесетопръстника не е толкова агресивно, както при възрастните. Киселинността е много по-ниска, ферментите са по-малко и поради тази причина антителата не се разрушават и попадат в организма на пеленачето. Ако майката е изградила имунитет, тя го предава и на детето си. Но тази защита съвсем не е достатъчна, особено ако в помещението има кашлящи и дишащи болни", изтъкна Руженцова.

Страхът и отчаянието пречат на научните изследвания на коронавируса и на създаването на нови лекарства

Тя съветва майките да избягват посещения с кърмачетата на молове, ресторанти и места със струпвания на хора, при които съществува риск от контакти с инфектирани хора, допълва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
317 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини