Хората с кръвна група "0" са по-малко уязвими на COVID-19

  • 15 юли 2020 08:44

  • 3833
  • 4
Хората с кръвна група "0" са по-малко уязвими на COVID-19
© Pixabay

Хората с кръвна група "0" са по-малко уязвими на заразяване с COVID-19, обяви пред БНТ имунологът дом. Велизар Шиваров.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32648

Той обаче предупреди, че това съвсем не означава, че хората с тази кръвна група не могат да се заразят с коронавируса и да стигнат до тежки състояния.

"Стойте повече на слънце, за по-високи нива на Витамин D. Радостната новина е, че вече излизат първите данни от клиничните проучвания за ваксини за коронавируса. Разработва се ваксина от Американския институт по инфекциозни болести, както и от китайски колектив. Надежда има и светът работи много усилено. Клиничната им разработка преминава през няколко фази, но засега клиничните изпитвания показват, че има имунен отговор от страна на организма срещу вируса", посочи той.

По думите му, търсенето на лекарство и изработването на ваксина не са взаимоизключващи се.

"Едното от лекарствата е одобрено както от Американската, така и от Европейската агенция по лекарствата. Ремдесивир намалява болничния престой, както и времето за възстановяване при тежко болни пациенти. То се поставя интравенозно и само в болничен курс на лечение, не е за домашна употреба", предупреди имунологът.

Доцентът настоя, че бързите мерки, взети у нас, са дали положителен резултат и първоначално вирусът в България е бил привнесен от чужбина.

"Но разхлабването на мерките води до повече болни с клинична картина. Това, че си млад не е гаранция, че няма да преболедуваш. Има и данни за един синдром - автоимунна реакция при децата, при срещата им с вируса. Вероятно обаче има ясна генетична предразположеност за развиване на такова заболяване, но у нас такива случай почти няма. Рискът у нас е много нисък", категоричен бе Велизар ШаламановВелизар Шаламанов Велизар Шаламанов е роден на 24 декември 1961 г. в гр. Карлово. Завършва с отличие и златен медал.

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
3833 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2020.07.15 | 10:30

4
Чак сега разбрах , защо в САЩ и Бразилия има толкова " малко" болни . Там с нулева група са само по 45% .

2020.07.15 | 09:27

1
А дали причината не е в това, че тази кръвна група е много рядка и има много малко хора с нея?

2020.07.15 | 09:56

3
не е чак толкова рядка . аз съм с такава и цялото ми семейство . познавам и доста други
Веселин Василев

2020.07.15 | 09:45

2
Ура - имам шанс.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини