Проф. Костов разкри 5 прости правила, които трябва да спазваме заради COVID-19

  • 11 юли 2020 15:17

  • 65634
  • 9
Проф. Костов разкри 5 прости правила, които трябва да спазваме заради COVID-19
© Фейсбук

Има повишение на процентното съотношение между новоустановените заразени с коронавирус спрямо броя извършени тестове – докато в предишните дни това съотношение беше между 5 и 6%, днес вече процентът е доста по-висок – около 8,9 на сто. Това посочи в интервю за Дарик пулмологът проф. Коста Костов, който е координатор на Медицинския експертен съвет, създаден специално заради епидемията. Това обаче според него не налага по-сериозно затягане на мерките.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Той определи като „голяма грешка“ решението да бъдат отворени стадионите, въпреки предупреждението за рисковете от страна на експертите.

С думите, че това ще е „скандал или публично зрелище“ проф. Коста Костов определи като несериозен призивът на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, който  обяви, че ако Националният оперативен щаб не направи публичен дебат с тези, които твърдят, че няма епидемия –  ще отвори всички дискотеки и барове.

Това не го приемам много сериозно. Не мисля, че може да се случи между колеги, които уважават себе си и уважават позициите на другите. Не може да правим сеир пред обществото – подобен научен дебат става по определени правила, трябва да има модератор, който да постави условията на този дебат, да постави съответните позиции и точки", коментира проф. Костов по повод днешния призив на премиера Борисов към НОЩ.

Според Коста Костов един наистина научен дебат не е възможно да стане пред 15 журналисти, всеки да надвиква другия, като се поставят скандални въпроси. "Да се превръща това в скандал, в публично зрелище – аз не бих участвал в такъв дебат. Готов съм да участвам в един наистина научен дебат, модериран от подготвен човек. Извинете, но ние предложихме такъв дебат, защото Медицинският експертен съвет беше там, за да предложи алтернативата на един дебат", допълни професорът.

Истината е, че имаме нарастване на случаите – предупреждавахме, че компромисите към футболните фенове по стадионите са необосновани и непропорционални на изискванията ни за спазването на противоепидемичните мерки, заяви още проф. Коста Костов. Той напомни, че всеки контакт с инфектиран, продължил повече от 15 минути на разстояние по-малко от метър и половина, е рисков.

"Значи концерти нямаме, театралните зали са повечето затворени – свободните артисти са притиснати до стената, а в същото време позволяваме на феновете, които се прегръщат, викат и кряскат, да нарушат основни правила", посочи още пулмологът. 

Смятам отварянето на стадионите за публиката за голяма грешка – трябваше да се вслушат в това, което говорихме два дни преди това решение. Като не са ни чули нас, нека сега тези, които са чули и които са слушали, да дадат обяснение за резултата, допълни той.

Проф. Костов посочи, че би се притеснил ако има претоварване на здравната система. "Затова искам да знам процентът на постъпилите в болница днес спрямо броя на новозаразените за деня, днешния брой постъпили в интензивни отделения спрямо броя на  новозаразени. Това съотношение ще ни даде реалната картина", допълни той.

"Пет прости неща, които Центърът за контрол на болестите в САЩ препоръчва – пазете дистанция, пазете другите около вас, като носите маски и като не кашляте и кихате срещу тях, дезинфекцирайте наоколо и мийте и дезинфекцирайте ръцете си. Това са пет прости правила – нека ги спазваме, за да не ни вкарат отново в противоепидемичните бункери!", призова още Коста Костов.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
65634 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Смях в залата,

2020.07.12 | 09:02

9
Мангъров да се изкаже пак, че няма нищо страшно. Жалки смешници!
Невеж

2020.07.12 | 01:41

8
Имат ли дистанция професорите от метър и половина? Къде са им маските?
Даниел

2020.07.11 | 16:44

3
Скрий се, бе предател!Нищо няма да ти спазва никой!Лъжец!
Ал

2020.07.11 | 20:18

7
Трябва да си много тъп, за да наречеш един професор предател...
клетва

2020.07.11 | 17:37

4
Дано умре майка ти от ковид19
кретен

2020.07.11 | 18:55

6
Дай думатс на Мангъра да обясни, че младите трябва да се заразяват и да ходят без маски. Некадърници тскива, щабс ви бил виновен. Мангъров всява смърт с глупавите си изказвания!
Деса

2020.07.11 | 18:15

5
Мачове ,а сбирките в центъра на София така наречените ПРОТЕСТИ ...инициативата е на умния Андрешко обграден от МУТРИ,сам той мутра
.....

2020.07.11 | 16:41

2
Напротив, процента от последното денонощие е 6.4 !!!
тия смешници

2020.07.11 | 15:36

1
за нищо не стават - симуланти

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини