Акад. Петрунов: Колкото повече изследвани, толкова повече положителни проби

  • 10 юли 2020 09:46

  • 2027
  • 9
Акад. Петрунов: Колкото повече изследвани, толкова повече положителни проби
© БТВ

Разпространението на коронавируса в България е дифузно. Това сподели в ефира на "Тази сутрин"  по bTV акад. Богдан Петрунов, който е председател на отделението за медицински науки на БАН.

В подкрепа на тезата си той посочи, че страната ни по площ е малка, следователно и границите между отделните клъстъри е започнала да се размива. Доказателството – най-много случаи на заразени за последното денонощие са регистрирани в София и Пловдив.

Ние сега берем плодовете на мачовете, които се проведоха с хиляди хора зрители, от абитуриентските балове, от отварянето на нощните заведения, на дискотеките – това няма никакво съмнение, че ще доведе до увеличаване на бройката, коментира акад. Петрунов.

Пореден антирекорд: Заразените у нас задминаха 300

Той е категоричен, че сегашното представяне на данните не е достатъчно убедително за обществото.

Първо – колкото повече изследваме, толкова повече ще имаме положителни проби. Не можем да говорим, че има голямо увеличение, ако не го съпоставим към броя на изследваните. Най-важното е кои болни се изследват. Ако се изследват от едно огнище, е съвсем друго, ако е от масов скрининг. Важни са броят на активно болните и броят на починалите. Ако тях ги съпоставим на 100 хиляди население, веднага ще видим къде се намираме, посочи акад. Петрунов.

По думите му броят на положителните тестове не е показателен, защото не е известно дали всяка единица от тях е самостоятелна или има случаи, в които едно лице е тествано няколко пъти и тестовете му се добавят към общата статистика.

,,Това, което ще доведе до ограничаване е, ако хората осъзнават, че просто трябва да проявим дисциплина и разум в това нещо. Елементарни мерки – носене на маски, дезинфекция, избягване на физически контакти'', добави академикът.

Той подкрепи носенето на маски с аргумента, че те намаляват пръските, които изхвърля човек при говорене, а оттам и количеството на вирусните единици, което също е от значение за това дали човек ще се зарази и ако да – как ще протече заболяването.

Novini.bg
2027 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Той

2020.07.10 | 10:48

2
Половината позитивни тестове са повторни. Всички отбори се напълниха със заразени, но не спират първенството, а спират публиката хаххахахахахах. Ето това е върховната глупост. Каквото и да стане в тази държава накрая все феновете са виновни, а Бойко като е до стената все обяснява за намалялата контрабанда. Е как няма да намали като вие я владеете цялата, както има и монопол на наркоитиците, проституцията. Сами ли да се хващат? Назначи си Гешев да решава спорове за кокошки на село и да атакува без да се крие политическите опоненти. Рекетира наред олигарсите, ама с Черепа объркаха нешата, настъпиха не когото трябва и сега ще го духат. Той не е Арабаджиев или Банев. Бойко, пътник си. Който и да дойде след теб, по-зле няма да стане
Той

2020.07.10 | 12:16

9
Червен? Ти си трагикомичен :) Червените сте вси при Бойко и му целувате ръка, ако не я дръпне :)
Оня

2020.07.10 | 11:57

8
Е.би си п.утката майчина , червен олигофрен! нали такива изроди като те.бе крещяха, че им ограничавали свободата? Дадоха ви свобода, ама червеният педал е свикнал винаги да его е.бат и бият! Той не знае какво е СВОБОДА и ОТГОВОРНОСТ! Така, че ходи да се плачеш на Спострано 20, Дондуков 2 и евентуално на лечение в детско инфекциозно при Мангъра! Сиктир, червени боклуци!

2020.07.10 | 11:53

7
Всички сте луди,идваш от чюжбина и две седмици карантина.Който иска даси плати за бърз тест 68 лв който излиза за 20 мин.Ако е отрицателен,каква карантина ще му слагате.Пускайтего на свобода.Идиьотщина.
.....

2020.07.10 | 11:52

6
Абе вие отдолу какво сте заревали? Ами пазете се, кой ви спира? Всички спазват мерките! Когато обаче някой иска да постигне определен лимит, ще го направи така или иначе. Всичко ще приключи, когато така се реши.
eli

2020.07.10 | 11:00

5
По-зле от това няма на къде,освен да изчезнем!!!
Проф много знаещ

2020.07.10 | 10:52

4
Явно не е видял днешните данни.

2020.07.10 | 10:27

1
Нали разрешиха мачовете и баловете точно за да оправдаят измислицата за нарастване на заразените. Мачове/балове - добра причина за много бройки. Иначе откъде ще получат нужните числа?!

2020.07.10 | 10:51

3
нали си малоумен ? просто не си пиши простотиите , че се излагаш

Добави коментар

Водещи новини